Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Tysk polis väljer svenskt uniformstyg

Tysk polis väljer svenskt uniformstyg

Bilden: Polisen i den tyska delstaten Bayern får nya uniformer. Tygerna är vävda i Borås.Foto: Bayerische Polizei

Textilföretaget FOV i Borås har tillsammans med Gore-Tex tagit hem en internationell upphandling i hårdast tänkbara konkurrens. Det är polisen i den tyska delstaten Bayern som beställt nya uniformer. För FOV, som vävt tyget i boråsfabriken, är ordern värd 15 miljoner kronor. VD Mats Lundgren VD förklarar:
– Det är en stor prestigeorder för oss. Vi har tidigare varit med och levererat till polisen i Österrike. Den så kallade ”Blåljussektorn” är ett växande segment med stor potential för oss och vår samarbetspartner Gore-Tex.

 

Mats Lundgren har jobbat på FOV sedan 1993 i olika positioner. 2008 tog han och kompanjonen Fredrik Johansson, de träffades på Handelshögskolan, över företaget. FOV, som är en av Europas ledande aktör inom sin genre, är verksamt i en av världens mest konkurrensutsatta branscher.

Häften av produktionen består av beklädnadsväv till arbetskläder, mode, sport och outdoor. Resterande 50 procent går till tekniska textilkunder.
Mats Lundgren igen:
– Bland våra kunder märks flygplanstillverkaren Airbus där FOV:s tyger sitter i flygplanens säten ombord på Airbus nya fraktplan. Lastbilstillverkaren Scania är en annan betydande kund. På modesidan har vi samarbete med kunder som italienska modehuset Prada, tyska sportklädesmärket Puma och svenska Galvin Green golfkläder.

FOV:s senaste bokslut 2015/2016 visade vinst på cirka fem procent. Mats Lundgren menar att det alltid är positivt med ett hyfsat resultat i en så tuff bransch:

– Omsättningen landade på 118 miljoner kronor, vilket var en ökning jämfört med förra verksamhetsåret. Det beror på att vi sålt mer till befintliga kunder och dessutom fått in ett antal nya, spännande kunder. Idag går cirka 80 procent av produktionen på export främst till Europa.

Enligt Mats Lundgren har företaget investerat mångmiljonbelopp i verksamheten sedan övertagandet för åtta år sedan:

– Vår senaste satsning är en varpningsmaskin. Förra året köpte vi tio nya vävmaskiner och innan dess hade vi investerat i totalt 24 vävmaskiner. Det innebär att FOV idag förfogar över 106 vävmaskiner i Boråsfabriken, som går i femskift och sysselsätter 80 anställda.

Numera är det svårt att hitta anställningsbara medarbetare inom textilsektorn:

– Vi har dock testat en ny utbildningsmodell i samarbete med Arbetsförmedlingen, med lycka resultat. Vi utbildade tre personer under 12 veckor, varav två fick fast jobb. Totalt anställde vi sex medarbetare förra året.

FOV har 95 procent av sin produktion i Borås. Mats Lundgren förklarar varför:
– Vi tror på svensk produktion och ser flera fördelar med det. Tack vare inhemsk produktion kan vi agera snabbare. Vi ser också att mycket av den här typen av produktion kommer tillbaka till Europa igen. Förklaringen till det är de långa avstånden och leveranstider på upp till fyra månader från Asien, jämfört med tre till fem veckor här hemma.

Tillväxten för FOV finns inom de marknader som bolaget redan finns på idag, men Mats Lundgren säger också att målsättningen är att växa både organiskt och genom förvärv:

– Vi tittar på både svenska och utländska bolag, som kan vara intressanta för oss att förvärva och utveckla. Det är inte första gången vi förvärvar bolag, säger han.

FOV förfogar över 106 vävmaskiner i Boråsfabriken, som går i femskift och sysselsätter 80 anställda.

FOV förfogar över 106 vävmaskiner i Boråsfabriken, som går i femskift och sysselsätter 80 anställda.

FOV Fabrics AB är medlem i TEKO.