För andra gången sedan Henrik Palmu började som vd för sex och ett halvt år sedan bygger Svenska Brandslangsfabriken AB ut sina lokaler. Det krävs för att möta en ökad efterfrågan och stärka positionen inför framtiden. När skogsbränder blir allt vanligare märks det direkt i företagets orderingång.
-Lager- och produktionsytan blir 1 000 kvadrat större. Bygget ska vara klart i december. I februari kan vi ta nya personalutrymmen på 200 kvadrat i bruk, förklarar Henrik Palmu.
Svenska Brandslangsfabriken – Svebab i dagligt tal – har anor tillbaka till mitten av 1800-talet. På den tiden tillverkades brandslangarna i läder som nitades ihop. Företagets hemvist har funnits i Skene tre mil söder om Borås sedan 1975, alltså i snart 50 år.
-Det måste vi fira på något sätt, säger Henrik Palmu.
Ensam i Norden
Beijer Tech förvärvade bolaget 2017. Numera är Svebab ensam tillverkare i Norden av brandslang. På 1980-talet fanns det fem-sex företag inom denna smala nisch.
Rundvävsmaskinerna hos Svebab jobbar intensivt. Trots det ligger produktionen per maskin på blygsamma 25 meter i timmen.
-Det är en långsam process. Tekniken är i princip densamma som för 60 eller 70 år sedan och några revolutionerande förändringar är inte i sikte, poängterar Henrik Palmu.
En vävmaskin kan producera ungefär 25 meter i timmen.
Hundra varianter
Brandslangarna tillverkas enligt svensk eller europeisk standard och finns i ungefär hundra olika varianter. Ytterhöljet i textil kompletteras med en gummibeläggning som vulkaniseras genom upphettning till 200 grader.
För kunder som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och andra aktörer inom räddningstjänstens område är det platta och därmed platsbesparande slangar som gäller.
Andra användare, exempelvis industriföretag med egna brandskåp, vill hellre ha så kallad formstabil slang. Dimensionerna ligger i spannet mellan 14 och 110 millimeter. Svebab svarar också för kopplingar, ventiler och all annan kringutrustning som efterfrågas.
Henrik Palmu är vd sedan 2018, Svebab har funnits i Skene i snart 50 år och bygger just nu ut sina lokaler
Slangar till snökanoner
Slangar för vatten och luft till snökanoner är en relativt ny produkt med god tillväxtpotential. Här är kraven ännu hårdare än för brandslangar. Betydligt tjockare väggar gör att trycket kan vara tre gånger så högt.
Alla slangar som lämnar Svebab är givetvis miljö- och kvalitetscertifierade.
-Det behövs mer och mer dokumentation. För att klara allting har vi nyligen anställt en kvalitets- och miljöansvarig på heltid, berättar Henrik Palmu.
Flygande start
Han fick en flygande start som vd. Efter bara en månad på posten drabbades Sverige av de värsta skogsbränderna i modern tid. Det var sommaren 2018. Behovet av brandslang sköt fart.
-Det var dramatiskt på alla sätt. Vi som en del av den nationella tryggheten fick avbryta semestrarna för att klara leveranserna, säger Henrik Palmu.
Nu ser han och de 20 andra medarbetarna på Svebab fram emot att utbyggnaden ska bli färdig.
-Vi har varit trångbodda ett bra tag och behöver verkligen mer utrymme. Större lokaler skapar också efterlängtade möjligheter att utveckla nya produkter, kanske andra typer av slangar. Det är så mycket jag kan avslöja idag, ler Henrik Palmu.
Sören Karlsson