Kasthall på golvet i Volvos konceptbil

Volvos senaste skapelse konceptbilen ”Concept Coupe” var biltillverkarens huvudnummer på årets bilmässa i Frankfurt. En bil som knyter banden ännu starkare till det skandinaviska arvet. Såväl exteriört som interiört.
Mattillverkaren Kasthall fick det prestigefyllda uppdraget att väva mattorna till bilen. Produktutvecklare Peter Otell är helnöjd:
– Det här är en jättechans för oss att få nya kunder

Under ett år pågick utvecklingsarbetet med Volvos konceptbil i allra största hemlighet och under tystnadsplikt för alla inblandade parter. Peter Otell igen:

– Vi har sedan flera år tillbaka en relation med Volvo så vi var inget oprövat kort för dem. Volvos utvecklare besökte Kinna och berättade vilka färger de ville ha på mattorna. Vi vävde fram ett antal olika prover. Vi fick uppdraget i januari i år och levererade i april. Ordern omfattade totalt 32 kvadratmeter. 

Mattorna finns på golvet vid förar- och passagerarsätet och går även upp mot mittstolpen. Eftersom Volvos Concept Coupe inte är en riktig bil finns exempelvis ingen öppningsbar bagagelucka och därmed ingen bagagerumsmatta. Peter Otell menar att det är speciellt att jobba fram en konceptbil:

– Det viktiga är utseende och finish. Därför har vi vävt mattorna i ren ull, vilket inte förekommer i Volvos standardbilar. Skulle den här bilen komma i produktion så får vi översätta ullen till ett tekniskt textilt material istället.

Enligt Volvo är Concept Coupe en elegant, lång, slank kupé med 21 tums hjul och med tydliga kopplingar till Volvos kultbil P1800. Inredningen är signerad Robin Page och påkostad med förutom ullmattor från Kasthall, läderklädd instrumentpanel med inlägg av naturligt åldrat trä och inlägg av kristall i växelföraren. Allt för att stärka den skandinaviska kopplingen.

Peter Otell ser ny nisch och framtida affärschanser tack vare samarbetet 

– En variant är att vi börjar tillverka exklusiva golvmattor för bilar som kunderna kan köpa och själva lägga in i bilen. Kan förhoppningsvis bli en egen produkt för oss i framtiden.Nästa år fyller Kasthall 125 år. 

Peter Otell, som jobbat som utvecklare hos företaget i 19 år, säger:– Vi ser positivt på framtiden och är helt övertygade om att det finns en marknad för våra exklusiva högkvalitetsmattor både i Sverige och utomlands. 

Kasthall är medlem i TEKO.

Ta mig till deras webbsajt!