Båtfolket satsar på segel, kapell och dynor

De nyligen avslutade båtmässorna i Göteborg och Stockholm triggar båtägarna att investera i nya båtar och tillbehör eller renovera. Det bekräftar tre västkustska segelmakare, kapellsömmare och textila båtinredare för teko.se. Alar Wikström vid Texitla Båtinredningar i Lindome är en av dem:
– Vi upplever en kraftfull renoveringsvåg, med hög beläggning ända fram till semestern. En mycket bra start på 2014.

Årets båtmässa i Göteborg lockade 63 000 besökare och Stockholmsmässan 90 000. Jens Eliasson, Eliassons Segelmakeri och Båtkapell AB i Göteborg:

­– Vi besökte Göteborgsmässan och kunde konstatera att intresset var stort. Det märktes att besökarna, som var fler än på länge, var sugna på att rusta sina båtar med nya fräscha kapell. Nu har vi förfrågningar via nätet och telefon varje dag.

– Vi är fullbokade i princip fram till semestern och alla som jobbar här syr för fullt. Marknaden känns mycket bättre än på länge. Efter sju nödår har vi äntligen fått en rejäl uppgång. När det var som värst under finanskrisen 2008 hade vi en veckas framförhållning – idag sju.

­– Vi märker också av ökad efterfrågan från våra exportmarknader typ Norge, Danmark, Färöarna och Grönland. Exportandelen landar i år på över 20 procent.

Bengt Falkenberg vid Albatross Segel på Hisings Backa, som ställde ut på Stockholmsmässan tillsammans med Beneteau Segelbåtar, är nöjd:

– Årets uppstart är den bästa på många år. Vi svarar i telefon och skriver offerter på löpande band. I år är kunderna mer beslutsamma. Vi har bra orderingång och ser ljusare på marknaden. Kunderna vill byta utslitna segel mot nya. Trenden just nu är att familjerna börjat komma tillbaka igen. De köper nya segel när villan är färdigrenoverad och rustar båten som ett semesteralternativ.

– Under lågkonjunkturen försvann många vanliga s.k. ”Svenssons” från båtlivet. Nu kommer de tillbaka på bred front. Det beror på att det finns prisvärda nya segelbåtar i prisklasser upp till 300 000 kr. Ett intressant prissegement som ökat i år. Nyproduktion gynnar oss, då säljer vi mer segel.

Alar Wikström, Textila Båtinredningar i Lindome:

– Just nu råder en renoveringsvåg bland båtägarna beroende på den tröga nybåtsförsäljningen. Det blir billigare att renovera än att köpa nytt. Efterfrågan i vår bransch är bättre än på många år. Allt från de som renoverar teakdäck och kapell till våra textila inredningar. Vi renoverar och nytillverkar det mjuka ombord på en båt – allt från kuddar till dynor. 

– Dagens båtägare tänker mer på ekonomin än tidigare. Före finanskrisen var andel nyproduktion 95 procent av vår omsättning. Idag är den 30. Resten är renovering. Det har svängt helt. 

– Förra året ställde vi ut på båtmässan i Oslo. Gensvaret blev över förväntan. Vi fick många nya kunder. Nu gör vi om det i år igen.

Albatross, Eliassons Segelmakeri och Båtkapell och Textila Båtinredningar är medlemmar i TEKO.