PRISET ”SWEDISH FASHION TALENT OF THE YEAR 2015” GÅR TILL SIMON EKRELIUS

I samband med Fashion Weeks första dag i Stockholm, måndag 24 augusti, tilldelades designern Simon Ekrelius priset Swedish Fashion Talent of the Year 2015.

Varje år väljer Swedish Fashion Talents jury ut ett antal modemärken som får synas på olika sätt under ett år, och dessa kandiderar också till priset Swedish Fashion Talent of the Year. I urvalet till Swedish Fashion Talents bedömer juryn design, affärsidé, koncept och kvalitet. I 2015 års upplaga har följande märken medverkat: Arethé Stockholm, Emelie Janrell, Freehistoric, Inez-NY, Isabella Idberg, MLTV Clothing, Märta Larsson, Simon Ekrelius, Sofia Eriksson samt WDEE. Av de nominerade går årets utmärkelse till Londonbaserade designern Simon Ekrelius.

Motivering: “Årets pris tilldelas ett modeskapande med internationell känsla som känns helt rätt i tiden. Kollektionerna är en finstämd mix av bärbart och spektakulärt, och väcker inte bara nyfikenhet och en vilja att få se mer utan även välförtjänt uppmärksamhet från modemedia över hela världen. Juryn belönar ett eget formspråk och en passionerad känsla för hantverk in i minsta detalj till en modedesigner som efter alla år utomlands ännu inte kan kalla sig profet i sitt eget hemland, men som vi ser alla möjligheter att lägga modevärlden under sina fötter.”

 

Den nya damkollektionen “Magdalena” för säsong SS16 har skapats till ära och minne av hans mentor Magdalena Olsson som i ett tidigt skede av deras vänskap insisterade på att visa Simon konstnären Alexander Rodchenko. Kollektionen är inspirerad av Rodchenkos socialt engagerade fotografier och av de starka linjer i hans konst där det finns sterila drag kombinerat med varma kompositioner. Attityden och karaktärerna i kollektionen är av den typ som Magdalena var – en starksinnad, självständig dam med stor tillförsikt, intellekt och känslig elegant personlighet. Simon Ekrelius kreationer har redan publicerats i Dazed, Schön, HungerTV, Vogue, Elle Japan med flera.

I priset Swedish Fashion Talent of the Year ingår ett stipendium på 25 000 kronor från Svensk Handel Stil. Priset innefattar även juridisk rådgivning till ett värde av 15 000 kr från MAQS Advokatbyrå. Från PROTEKO får pristagaren TEKOsupport-konsultation under ett år till ett värde av 20 000 kr samt en valfri kurs inom temat “Från fiber till färdig produkt”. Agenturföretagen ger vinnaren en värdecheck på 10 000 kr för affärsrådgivning. Digaloo ger pristagaren 10 000 kr i form av en värdecheck att utnyttja för trycksaker samt värdecheckar på 2 000 kr till övriga nominerade. Pristagaren får också ett nytt specialtillverkat pris från Målerås glasbruk där formgivaren Ludvig Löfgren har skapat en vacker skulptur som en hyllning till designhantverket.

//

Mer info och kontaktinformation här.