Årets stipendiater 2015

För femte året i rad delar TEKO tillsammans med Swedish Fashion Council ut stipendier till avgångsstudenter vid Beckmans Designhögskola och Textilhögskolan i Borås. Utdelningen ägde rum under onsdagen och fredagen i föregående vecka på de respektive skolornas examensdagar.

Totalt tre stipendier om vardera 12 500 kronor delades ut där ett gick till mode vid Beckmans Designhögskola och två till Textilhögskolan – ett inom mode samt ett inom textildesign. Som grund för bedömningen ligger bland annat design, materialval, kreativ höjd, innovationstänk och arbetsprocess. Under onsdagen den 3 juni uppmärksammades studenterna vid Textilhögskolan under en stipendieutdelningsceremoni efter studenternas modevisning. Det var Sara Lundberg som mottog stipendiet inom mode och textilstipendiet gick till Hanna Bredberg. Under fredagen de 5 juni var det dags för Beckmansstudenten David Brask att motta stipendium inom mode i samband med skolans examensceremoni.

Portfolios och motiveringar:

Sara Lundberg
Hanna Bredberg
David Brask

 

Sara Lundberg, master modedesign, Textilhögskolan: ”Genom att kombinera klassisk spiritualism med samtidens modescen och vad vi dyrkar på dagens mondäna altare, har årets pristagare skapat en helt unik verkshöjd. Med cyberspace som inspirationsfält har Sara Lundberg skapat nya hybrider av kvinnor, emojis och paljetter i sitt projekt ’Oh my God´s’. Hon har därmed utökat perceptionen kring vad som får finnas på modearenan.”

Hanna Bredberg, kandidat textildesign, Textilhögskolan: ”Genom konstnärligt mod och en sagolik presentation i kombination med att utmana traditionellt tänk om vad textildesign är, lyckas vinnaren få oss att reflektera. Vinnaren av årets textildesign gör oss medvetna, omskakade och adresserar ett viktigt och högaktuellt samhällsproblem som textil- och modebranschen tar allt mer ansvar för – avfall.”

David Brask, kandidat modedesign, Beckmans Designhögskola: ”Gränsdragningar är i mångt vad design handlar om. Årets stipendiat lyckas både sätta upp ett konceptuellt ramverk för sitt skapande och ifrågasätta gränser och normer. Med lika delar personlig skärpa, modegrad, nyfikenhet på material, teknik och silhuett, som samtidsrelevans, ser vi fram emot denne designers fortsatta utforskande av herrmodet.”

Vid frågor kontakta Lin Sällström +46 (0)701-129 10.

Pressmeddelandet i PDF