Flera nomineringar för TEKO:s medlemsföretag i Design-S

Flera nomineringar för TEKO:s medlemsföretag i Design-S

Design S – Swedish Design Awards drivs av Svensk Form och är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. 

Nu har nomineringarna till priset offentliggjorts och inte mindre än fyra av TEKO:s medlemsföretag finns med bland de som kan vinna pris.

Fristads och Fristads Green

Fristads miljödeklarerade klädkollektion Fristads Green nominerades i kategorin Hållbar utveckling. Kollektionen är den första i världen som har en så kallad Environmental Product Declaration (EPD) och har analyserats för sin totala miljöpåverkan – från design till färdig produkt.

– Det är så klart jätteroligt att vi uppmärksammas av designbranschen, för hållbar design är en förutsättning för hållbar tillverkning. När vi tog fram Fristads Green fick jag verkligen utmana mig själv för att hitta smarta designlösningar som lämnar minsta möjliga miljöavtryck. Varje söm och mönsterdel har analyserats i detalj, säger Anastasios Lappas, Head of Design och Innovation på Fristads i ett pressmeddelande.

Läs också mer om Fristads Green i TEKO:s tidigare artikel här. 

Fristads Green är den första kollektionen i världen som har en så kallad Environmental Product Declaration (EPD).

A NEW SWEDEN med sweatshirten Jämtland

Ett annat företag som nominerades är A NEW SWEDEN i kategorin Mode & Accessoarer för deras sweatshirt Jämtland som tillverkats i Sverige av 100 % annars bortsorterad svenskt ull. Produktionen använder minimalt med resurser, ingen färgning, och 100% naturligt material utan plast, in i minsta fiber.

– Med A NEW SWEDEN vill jag skapa något som inte kompromissar med hållbarheten men ändå håller stilmässigt och som tar tillvara på den svenska ullen, berättade grundaren Lisa Bergstrand för TEKO tidigare.  


A NEW SWEDEN med sweatshirten Jämtland som tillverkats i Sverige av 100 % svensk ull.

Moe: zero waste wear

I kategorin Mode & Accessoarer nominerades också Moe: zero waste wear. Konceptuell kläddesign utan spill tack vare mönsterskärningen, monomaterial och restlagertyger. Moe: zero waste wear startade som ett experiment med att skapa kläder utan att kasta bort en centimeter tyg.

– Jag är ingenjör i grunden och har utvecklat modeller som gör det möjligt att producera olika storlekar utan spill i produktionen, vilket ger många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Sedan är ullen i sig utmärkt ur ett miljöperspektiv; både smutsavstötande och självrenande, att jämföra med exempelvis bomull, sa grundaren Daniel Moe till TEKO tidigare. 


Moe: zero waste wear med grundaren Daniel Moe har nominerats till Design-S.

Kasthall och mattan September

I kategorin Textil nominerades Kasthall för mattan September – en handtuftad matta i ull och lin som är både väggutsmyckning och ljudabsorbent. Grunden kommer från de sex olika vävtekniker som designern Gunilla Lagerhem Ullberg tog fram under sina år som kreativ ledare på Kasthall. Resultatet är ett kamouflagemönster i storformat med variationer i höjd och struktur, inspirerade av lövskogens skiftningar och former.

Kasthall med den magnifika mattan September.

Vinnarna av Design-S tillkännages under november månad. Alla nominerade och vinnande bidrag deltar i utställningen Design S 2020 i Slakthusområdet i Stockholm den 1 december-13 december.

För mer information, besök hemsidan för Design-S