Europas konsumenter tycker det är viktigt med märkning av textilier

Europas konsumenter tycker det är viktigt med märkning av textilier

70 % av konsumenterna i Europa följer skötselmärkningen som finns på textilier och 80 % skulle aldrig eller sällan köpa kläder utan skötselmärkning. Det visar en ny undersökning från IPSOS och GINETEX som undersökt konsumenternas attityder i Europa vad gäller skötselmärkning och produktmärkning.

Undersökningen har genomförts i december 2016 och totalt svarade 6000 människor från Tyskland, England, Frankrike, Italien, Tjeckien och Sverige.

Generellt tycker också konsumenterna i Europa att märkningstaggar är besvärliga och 62 % klipper bort dem. Av de som klipper bort taggarna uppger 74 % att det är för att taggarna kliar och irriterar huden.

– Tvättråden är viktiga för att se till så att kunden tar hand om materialet på bästa sätt så att kläderna håller hela sin livstid. Vi har fått matnyttig information om hur svenska konsumenter tolkar symbolerna som vi kan ta med oss i vårt framtida arbete, säger Cecilia Tall generalsekreterare på TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag och medlem i GINETEX.

Siffrorna i undersökningen visar hur viktigt konsumenterna tycker att skötselmärkning är och framför allt att 80 % aldrig eller sällan skulle köpa kläder utan märkning.

Läs hela rapporten här

Fakta

Den internationella standarden för skötselmärkning, ISO 3758:2012, är frivillig men används av de flesta kläd- och textiltillverkare. Organisationen GINETEX har tagit fram symbolerna för skötselmärkning i denna standard och äger rättigheterna till dem. Symbolerna är varumärkesskyddade i många länder i världen vilket medför att de företag som vill använda symbolerna i sina textilprodukter måste inneha en licens. Sedan 2014 är TEKO nationell medlem för Sverige i organisationen. I Sverige tecknas licens för att använda symbolerna hos TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.

Mer information om märkning hittar du på TEKO:s webb här

Kontakt

Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO

[email protected], tfn 08-762 66 61