Wendre bäddar för tillverkning i USA

Textilföretaget Wendre Scandinavia i Växjö, mest kända för sina kuddar och täcken, är på väg att starta upp produktion i Nordamerika för en kunds räkning. Nye Vd:n Anders Borg kan inte avslöja mer om projektet i dagsläget:
– Däremot är vi inne i en intressant tillväxtfas just nu med flera nya produktsegment i pipeline. Hela sängpaket och stoppmöbler är några av nyheterna. Vi har nyanställt, vi är lönsamma och ser positivt på framtiden

Wendre är en av Europas ledande producenter av bäddrelaterade produkter som täcken, kuddar och madrasser. Koncernen har produktionsanläggningar i Europa och Asien och omsätter ca 1,2 miljarder kr. Wendre Scandinavia AB, som beräknas omsätta 100 miljoner kr 2014, ansvarar för utveckling och försäljning av koncernens produkter i Skandinavien. Anders Borg igen:

– Vi ingår i Norrköpingsbaserade Trading House Scandinavia AB. Vi har tre fabriker i Estland där 95 procent av tillverkningen för den Skandinaviska markanden sker, en i Polen och en i Kina. Tillverkning av komponenter sker vid vår egen fabrik i Shanghaiområdet där vi sysselsätter ca. 50 personer. Vi har justa förhållanden och koll på CSR-frågorna när det gäller Kinafabriken.

Boråsaren Anders Borg, 53 år, tog över som ny VD i januari i år, har en gedigen bakgrund inom teko. Han är utbildad textilekonom vid dåvarande Textilinstitutet i Borås och har bland annat jobbat hos klädkedjan Gulins, därefter Ljungströmsgruppen i Vingåker, NK Göteborg och 13 år på IKEA. 

Idag är Wendre en av Europas största spelare inom hemtextil när det gäller privat label, alltså producera andras varumärken. Wendre Scandinavias produkter finns brett representerade hos de stora möbel- och hemtextilkedjorna och enskilda fackhandlare. Företaget levererar också till den offentliga sektorn – exempelvis inom vård och omsorg samt hotell. Företaget är också stora inom teknisk textil och konfektionsquilt för arbets- och profilklädesbranchen. Anders Borg ser positivt på framtiden:

– Wendre är ju känt för madrasser, överkast och täcken. Nu kastar vi oss över en ny nisch och marknad: hela sängpaket. Det handlar om skandinaviskt designade sängar, som har en hög tillväxtpotential och kan intressera riktigt stora kunder. Vi tar också ett nytt steg genom att starta tillverkning av stoppmöbler. Vi kan styra över hela produktionsflödet vid en våra fabriker i Estland, som har en komplett utrustning för tillverkning av stoppmöbler, sängar och madrasser.

Enligt Anders Borg är Wendres styrkor främst den produktutveckling som sker tillsammans med kund, kompetent personal, effektiv logistik och modern produktion. De tyger och produkter Wendre använder är samtliga Ökotex-certifierade, vilket innebär att de är miljöanpassade.

Hur känns det att var namne med Anders Borg?
– Ha, ha. Det gick bra ända tills han blev finansminister. Sedan dess har det skett en del förväxlingar. 

Wendre Scandinavia AB, som har åtta anställda i Växjö, är medlem i TEKO.

Ta mig till deras webbsajt!