Vokes Airs filter står starkt mot importen

Luftfilterföretaget Vokes Air i Svenljunga har rivstartat 2013. Under årets fyra första månader har företaget har tagit hem nya kontrakt värda 25 miljoner kronor. Försäljningschef Jonas Carlsson är självklart nöjd:
– Vi räknar med en tillväxt i år på 15 procent och en fortsatt marknadsandel på 25 procent i Sverige. Omsättningen kommer att landa på över 200 miljoner kr i år.

Det var 1985 som entreprenören Roland Ohlander startade AB Scandfilter. För fem år sedan tog det brittiska luftfilterföretaget Vokes Air över Svenljungafabriken, som har produktion av luftfilter även i Tyskland och England. Vokes Air omsätter cirka 600 miljoner kr. Jonas Carlsson igen:

– Våra stora kunder finns idag inom den offentliga sektorn, fastighetsbolag, servicebolag och industri. Vi är rankade som nummer ett hos HBV, som är en medlemsägd ekonomisk förening, med mestadels kommunala bostadsbolag. Tillsammans äger de närmare 850000 lägenheter. Vi arbetar också inom rederi och sjukhus i och utanför Sverige.

Jonas Carlsson pekar på Vokes Airs främsta styrka:

– Det är att vi har full kontroll över tillverkningen i Svenljunga – från egenproducerat filtermaterial som råvara och stomme i avskiljningsprocessen, till att sy filterfickor som monteras i ramar. Våra filter håller högsta klassificering både när det gäller energieffektivitet och miljöprestanda. Exempelvis är filtren helt brännbara utan att släppa ifrån sig farliga emissioner.

Hur påverkas ni av lågprisimporten?

– Inte speciellt mycket. En svensk kvalitetsprodukt tillverkad i Sverige står sig bevisligen konkurrensmässigt mycket bra mot lågkostnadsalternativen. Det bevisar ju de stora nya mångmiljonkontrakt Vokes Air tagit hem i år.

Tillverkning av luftfilter är ett utpräglat hantverksjobb. Vokesair har 28 yrkesskickliga sömmerskor, med en medelålder på 45 år.

– Vi är väldigt stolta över vår sömnadsavdelning. Den spelar en viktig roll i verksamheten då stor del av försäljningen är kundanpassad. Totalt hanterar vi idag upp till 20 000 artiklar på årsbasis. Det kräver kompetent personal.
Jonas Carlsson är optimist när det gäller framtiden för bolaget i Svenljunga:

– Tack vare kvalitetsprodukter, hög servicegrad, brett produktutbud, nära till kund, korta ledtider och att allt är svensktillverkat gör oss till en attraktiv och bred leverantör. Vi satsar på utveckling av nya produkter i vårt R&D center i Svenljunga och investerar i ny produktionsutrustning på fabriken.

Vokes Air finns på 15 orter med försäljningskontor från Helsingborg i söder till Skellefteå i norr:

– Det är en unik täckning i vår nisch. Våra säljare jobbar med kundkontakter, utbildningar, optimering av filteranläggningar samtidigt som de bearbetar den lokala marknaden, säger Jonas Carlsson.

Vokes Air, som har över 100 anställda och beräknas omsätta över 200 miljoner kr, är medlem i TEKO.