Unik svensk tekoprodukt skyddar bilglas

Textilföretaget Cordgarn i Fritsla har tagit fram en speciell tråd exklusivt för en av världens ledande leverantörer av glas till bilindustrin, franska Saint Gobain Sekurit. Cordgarns nye VD Anders Person förklarar:
– Tråden används som skydd för av glasrutor under transport. Vi exporterar direkt till deras fabrik i Polen. Saint Gobain Sekurits bilglas finns i hälften av alla bilar som är tillverkade i Europa.

Bildtext: Thomas och Anders Persson ser positivt på Cordgarns framtid.

Cordgarn grundades 1978 och i höstas tog Anders Persson över som ny VD:

– Vi ligger idag i framkant när det gäller teknisk textil till kabelindustrin. All produktion sker vid fabriken i Fritsla i Marks kommun. Garner till kabelindustrin är det största affärsområdet, men industritråd till filtermedia för luftfilter utvecklas fint. Bland kunderna märks ABB, Draka, Nestor och Nexans. Det sistnämnda förteget har varit kund här sedan 1978.

En av Cordgarns specialiteter är svällgarn, som ligger inuti kabeln. En skyddsprodukt som vid ett kabelbrott expanderar, vilket tätar och begränsar skadan. Anders Persson igen:

– Svällgarn kan bli hur stort som helst för oss. Vi har en kund som uppskattar sitt årliga behov till 60 ton. Potentialen är enorm.Anders Persson säger att produktutveckling sker i samarbete med kunderna:

– Det gäller att hitta nya lösningar och optimera produkterna. Uppdatering sker kontinuerligt samtidigt som vissa artiklar försvinner och ersätts av nya. När kabelföretagen ändrar sina konstruktioner så anpassar vi oss direkt. I vår bransch handlar det väldigt mycket om att kunna skräddarsy produkter för kunden. 

När det gäller produktutveckling har Cordgarn flera intressanta projekt i pipeline. Anders Persson lyfter fram ett av dem:

– Våra kunder har efterfrågat en tråd som kan klara mycket höga temperaturer. Därför har vi tagit fram en sytråd i 100 procent stål. Idag finns ingen sådan produkt på marknaden. Vi har lyckats tvinna fram en tråd, men ännu går det inte att sy med den. Tråden är för sträv. Vi jobbar nu på att hitta en beläggning som mildrar strävheten och gör tråden användbar i en symaskin.

Anders Persson och hans bror Thomas ser positivt på framtiden:

– Vi har ett starkt sortiment och gedigna kunskaper inom teknisk textil. Efterfrågan ökar stadigt. Vi beräknar omsätta 22 miljoner kronor i år. Vi har ett par stora exportorder på ingång. Vi är en av få garntillverkare i Sverige och oslagbara på små leveranser och högsta leveranssäkerhet. 

Cordgarn är medlem i TEKO.

Ta mig till deras webbsajt!

Unisvenstekoprodukt skyddar bilglas
Textilföretaget Cordgarn i Fritsla har tagit fram en speciell tråd exklusivt för en av världens ledande leverantörer av glas till bilindustrin, franska Saint Gobain Sekurit. Cordgarns nye VD Anders Person förklarar:
– Tråden används som skydd för av glasrutor under transport. Vi exporterar direkt till deras fabrik i Polen. Saint Gobain Sekurits bilglas finns i hälften av alla bilar som är tillverkade i Europa.
Bildtext: Thomas och Anders Persson ser positivt på företagets framtid.
Cordgarn grundades 1978 och i höstas tog Anders Persson över som ny VD:
– Vi ligger idag i framkant när det gäller teknisk textil till kabelindustrin. All produktion sker vid fabriken i Fritsla i Marks kommun. Garner till kabelindustrin är det största affärsområdet, men industritråd till filtermedia för luftfilter utvecklas fint. Bland kunderna märks ABB, Draka, Nestor och Nexans. Det sistnämnda förteget har varit kund här sedan 1978.
En av Cordgarns specialiteter är svällgarn, som ligger inuti kabeln. En skyddsprodukt som vid ett kabelbrott expanderar, vilket tätar och begränsar skadan. Anders Persson igen:
– Svällgarn kan bli hur stort som helst för oss. Vi har en kund som uppskattar sitt årliga behov till 60 ton. Potentialen är enorm.
Anders Persson säger att produktutveckling sker i samarbete med kunderna:
– Det gäller att hitta nya lösningar och optimera produkterna. Uppdatering sker kontinuerligt samtidigt som vissa artiklar försvinner och ersätts av nya. När kabelföretagen ändrar sina konstruktioner så anpassar vi oss direkt. I vår bransch handlar det väldigt mycket om att kunna skräddarsy produkter för kunden. 
När det gäller produktutveckling har Cordgarn flera intressanta projekt i pipeline. Anders Persson lyfter fram ett av dem:
– Våra kunder har efterfrågat en tråd som kan klara mycket höga temperaturer. Därför har vi tagit fram en sytråd i 100 procent stål. Idag finns ingen sådan produkt på marknaden. Vi har lyckats tvinna fram en tråd, men ännu går det inte att sy med den. Tråden är för sträv. Vi jobbar nu på att hitta en beläggning som mildrar strävheten och gör tråden användbar i en symaskin.
Anders Persson och hans bror Thomas ser positivt på framtiden:
– Vi har ett starkt sortiment och gedigna kunskaper inom teknisk textil. Efterfrågan ökar stadigt. Vi beräknar omsätta 22 miljoner kronor i år. Vi har ett par stora exportorder på ingång. Vi är en av få garntillverkare i Sverige och oslagbara på små leveranser och högsta leveranssäkerhet. 
Cordgarn är medlem i TEKO.
Ta mig till deras webbsajt