Tuffare myndighetskoll – då säljer Cresto fler fallskydd

Arbetsmiljöverkets ökade fokus på oanmälda inspektioner och sanktionsavgifter har inneburit företagen skärpt sig när det gäller att följa EU:s regler kring arbete på hög höjd. Det gynnar skyddsföretaget Cresto i Halmstad, som tillverkar personlig fallskyddsutrustning. VD Patrik Malterling säger till teko.se: – Den växande medvetenheten på marknaden om fallriskerna har ökat vår försäljning och aktivt bidraget till All time high 2015.


Bilden: Crestos produkter räddar liv. Företget har en stor del av sömnaden – cirka 30 procent – kvar i Halmstad. Foto: Cresto.

Cresto grundades 1999 och köptes upp av Skydda 2002. Idag har företaget 32 anställda, som utvecklar och tillverkar fallskyddsutrustning samt relaterade tjänster som utbildning och service. Cresto utvecklar kontinuerligt nya produkter baserat på kundernas behov. De viktigaste målgrupperna finns inom energi, telecom och vindkraft, men bolaget växer också inom bygg och industri. Den nordiska fallskyddsmarknaden omsätter idag cirka 400 miljoner kronor
Crestos senaste prisade produktlansering är en ny egen innovativ räddningsutrustning ResQ DD. Den är utvecklad med och för den industriella och krävande höghöjdsarbetaren. Alla tester för certifieringen gjordes i full skala från en 200 meters testmast i Danmark. Förra året vann Cresto det prestigefulla designpriset Red Dot Award tack vare ResQ DD.
För Cresto är exporten livsviktig. Den står för 50 procent av försäljningen. Patrik Malterling igen:
– Idag är vår största exportmarknad Norden, följt av Tyskland, Frankrike och Spanien. Nyligen kom vi tillbaka från världen ledande branschmässa 4X4 i Düsseldorf med 2000 utställare och 40 000 besökare. I år fick vi ett par intressanta kontakter där nere. Mässor är ett utmärkt tillfälle att träffa på nya kunder och leverantörer.
När det gäller marknadsföring så sker den mer och mer digitalt via nyhetsbrev, och sociala medier. Men också via personliga nätverk och goda vitsord, säger Patrik Malterling.
Cresto har en stor del av sömnaden cirka 30 procent kvar i Halmstad:
– Det är oerhört viktigt då alla produkter utvecklas och certifieras i Sverige. Alla Crestos produkter certifieras gentemot EN-standarder för personligt fallskydd, det krävs för att få tillverka och sälja på marknaden idag.
Är det svårt att hitta anställningsbara personer i Halland?
– Nej, som tur är finns det kompetenta rekryteringsbara medarbetare i regionen, i år har vi nyanställt två personer, säger han.
Vilka är Crestos framgångsfaktorer?
– Vi har ett fantastiskt team medarbetare med hög kompetens och vilja att utvecklas. Vi är enkla att jobba med – både för våra kunder och leverantörer, säger Patrik Malterling.
Cresto är medlen i TEKO.