Svenska väverier storsatsar på möbelmässan

Sveriges ledande väverier Bogesund, Kasthall och Ludvig Svensson presenterar en rad nyheter på årets upplaga av Stockholm Furniture Fair den 4 februari. Branschens viktigaste mässa. Temat är design. Bogesund samarbetar med norske designern Lasse Skarbøvik, Ludvig Svensson med Claesson Koivisto Rune och Kasthall med Gunilla Lagerhem Ullberg.

Tobias Torsborn, marknadschef, hos 80-års firande Bogesund säger:

– Den första är ett samarbete med Ekelunds i Horred och dess designkoncept Viskaform. Tillsammans med den norske konstnären Lasse Skarbøvik har vi översatt hans formspråk till möbeltyger för den offentliga marknaden och resultatet blev tre mönstrade kollektioner med tydlig attityd som signalerar det textila hantverket.

– Den andra nyheten är ”nya” Shimmer. Det är en ullkollektion, som med en tydlig men ändå lugn ytstruktur skapar en visualitet, smälter in i de flesta sammanhang. Kombinerat med en färgskala som utstrålar harmoni och måttfullhet fullbordas tyget till att bli en ny klassiker från Bogesunds.

– Den tredje nyheten är att kollektion Mega, ett smidigt jacquardvävt möbeltyg i ull med hög slitstyrka, nu finns i 30 färgställningar. Vi har adderat ett antal nya färger, som vi tror kommer att attrahera både inredare och arkitekter.

Gunilla Winroth, maknadskoordinator vid 125-års firande Kasthall, säger så här om Kasthalls mässnyheter:

– Vi fullföljer vår passion för hantverk genom att fortsätta göra unika mattor för kommande generationer. Årets nyheter speglar Kasthalls långa tradition på ett samtida sätt i form av färger och mönster.

– Den klassiska svenska trasmattan har nytolkats i jubileumskollektionen ”Randiga Ingrid” och tre av våra vävda ikoner har uppdaterats med nya färgställningar.

Kasthall lanserar även handtuftade nyheter. Gunilla Winroth igen:

– Velvet, en av våra mest exklusiva mattor i kamgarn, har uppdaterats med två nya mönsterbilder. Inspirerad av geometriska tegelmönster på italienska gator och torg.

– Juni, en relief och en hyllning till midsommartid med ett mönster som för tankarna till skandinaviska folkdräkter och försommarens blomsterprakt.

– Aston är ett linjärt rutmönster i två kontrasterande färger som påminner om eleganta kostymtyg, som har en förmåga att smälta in i alla slags miljöer, säger hon.

Ludvig Svensson presenterar intet bar nya kollektioner utan också ett nytt varumärke: Svensson. Det är varumärkena Svensson Markspelle, Väveriet och Textil-Miljö slås samman till det globalt starka Svensson. VD Anne Ludvigsson säger:

– Det gör det enklare både för våra kunder och oss. Dessutom blir kopplingen till det anrika, snart 130-åriga företaget Ludvig Svensson, tydlig för alla.

Med vårens nyheter tillförs sortimentet både färg och arkitektoniska mönster. Dessutom presenterar företaget ett samarbete med Claesson Koivisto Rune för den offentliga sidan. Lars Kjellin vid Ludvig Svensson säger:

– Vårt samarbete började med att de hade en vision om att kunna skapa en mångfacetterad färgupplevelse från ett tyg med en färg istället för från flera färger. Med inspiration från sidenets unika uttryck och den tolvtoniga kromatiska skalan har de utvecklat tyget Chromatic där färgens toner glider ljud- och sömlöst i och ur varandra.

Designern Anita Jönsson ligger bakom fem nya gardintyger som ingår in kollektionen Årstider.

Bogesund, Kasthall och Ludvig Svensson är medlemmar i TEKO.