Svensk-italienskt samarbete i simbassängen

Simklädertillverkaren Lane4 i Bollebygd har flyttat all tillverkning från Kina till Europa och Italien. Detta efter att ha ingått ett samarbetsavtal med värste konkurrenten Essenuoto i Rimini. VD Jan-Ivar Sjöblom säger till teko.se:
– Nu sänker vi våra leveranstider från sex månader till sex veckor. Vi breddar sortimentet med ett världsberömt varumärke inom simsporten. En satsning som ska dubblera omsättningen till 2015.

Lane4, som är lika med den mest attraktiva banan i tävlingsbassängen, grundades 1995. Tio år senare tog Jan-Ivar och Stefan Sjöblom över familjeföretaget. Idag omsätter de över två miljoner kronor och är marknadsledande i Sverige. 

Affärsmässigt gynnas Lane4 tack vare att de traditionella sportkedjorna bara marknadsför ett ytterst begränsat utbud simdräkter för tävlingsbruk. Bollebygdsföretaget har ungefär halva den svenska simklubbsmarknaden. Plus 10 000 privatkunder i kundregistret. Jan-Ivar Sjöblom igen:

­– Tack vare det nya samarbetet med Essenuoto kan vi tillsammans erbjuda fler modeller. Sortimenten kompletterar varandra väl. Italienarna är duktiga på plagg för exempelvis undervattensrugby och vattenpolo. När det gäller passform, mönster och kvalitet håller de världsklass. Vår styrka är design, logistik, webbshop och marknadsföring.  

Flytten från Kina till Italien innebär att Lane4 sysselsätter tre sömmerskor hos Riminiföretaget på heltid. Tygerna vävs i Bergamo och mönstertryck sker i Como. Transporten till Sverige tar högst ett dygn.  Jan-Ivar Sjöblom pekar på fler synergier:

– Nu kan vi produktutveckla tillsammans, göra gemensamma satsningar på marknadsföring, fördelaktigare inköp, smidigare hanteringen av eventuella reklamationer och synas på fler simtävlingar. Det gör oss till en intressantare leverantör.

– Essenuoto är starka i södra Europa och i Finland, där man sponsrar det finska simlandslaget. Lane4 är starka i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och snabbväxande Holland. Tillsammans har vi möjligheter att växa på nya marknader.

En av de främsta fördelarna med flytten är att Lane4 återigen kan erbjuda egendesignade skräddarsydda badplagg:

– Det var varken lönsamt eller speciellt klimatsmart att skicka en order på 200 plagg till Kina. Nu landar den i Italien med retur inom 14 dagar, säger Jan-Ivar Sjöblom som också är designer på Lane4.

Lane4 är medlem i TEKO!

Ta mig till deras webbshop!