Kwintet Sverige vässar miljardflödet

Det var en rejäl insats som krävdes när Sveriges största aktör inom yrkeskläder, miljardföretaget Kwintet Sverige AB, flyttade lagret från Stockholm till Landvetter nyligen. Men nu, 180 långtradarturer senare, är omlokaliseringen genomförd och ännu en pusselbit är på plats i jättens pågående strukturarbete.
– Att flytta 13 288 pallar 50 mil är en sak. Att göra det så inte kunderna blir lidande en annan. Men det gick bra, säger Kwintet Sveriges VD Stefan Dinér.

Kwintet Sverige skapades förra året när fyra bolag inom skydds- och arbetsklädeskoncernen Kwintet Group slogs samman till ett. Kirurger, kockar, svetsare, hotellpersonal, brandmän och hantverkare. Listan på yrkesgrupper som företaget vänder sig till är lång och med ett leveransflöde på i snitt 30 000 plagg per dag är det stora volymer det handlar om. 30 procent av försäljningen beräknas i år ske utomlands. 

Efter sammanslagning har Stefan Dinér och hans team ägnat mycket tid åt samordning och att på olika sätt dra nytta av potentiella synergier. Ett arbete som företaget redan börjat skörda frukterna av.

Basen för Kwintet Sverige är Fristads tidigare huvudkontor i Borås dit all efterbearbetning som brodyr, gravyr, sömnadsändringar och applicering av transfers koncentrerats till en nyinrättad avdelning.

– Att samla så mycket som möjligt inom en så liten radie som möjlig är viktigt varför det är skönt att äntligen vara på plats hos vår nya logistikpartner i Landvetter. Centrallagrets tidigare lokalisering till Stockholm var den bästa 

lösningen vid det aktuella tillfället, men att hantera våra produkter i Landvetter, mitt emellan Borås och Göteborgs hamn, är optimalt. Innan dess befann vi oss i en ohållbar situation med lager utspridda på en mängd platser, säger Stefan Dinér.

Som ett led i strukturarbetet har Kwintet Sverige arbetat hårt med att vässa och koordinera sitt omfattande sortimentet. Förra året fusionerades klassiska Fristads med danska Kansas, vilket renderade i Europas största varumärke inom tyngre arbetskläder, Fristad Kansas. Andra stora namn i portföljen är Hejco och Clinic Dress som vänder sig till yrkesgrupper inom vård, omsorg, dental och skönhet, samt Bragard med en marknadsledande position inom hotell och restaurang i Europa.

– Vad det handlar om är att skapa ett sortiment som inte bara är relevant utan också gynnar logistiken, säger Stefan Dinér.

Vem ansvarar för eventuella leveransproblem när logistik och lagerhantering läggs ut på entreprenad?

– Självklart är det vi på Kwintet som ytterst ansvarar för leveranssäkerheten. Och det är just därför vi väljer att outsourca. För att proffsen sköter det här effektivare med raffinerade plocksystem och optimala lokaler. Samtidigt frigörs mer tid för våra kärnverksamheter.

Genom de stordriftsfördelar sammanslagningen skapat är Kwintet Sverige väl rustat att navigera i en fortsatt spännande konjunktur, menar Stefan Dinér.

– Istället för att deala med olika leverantörer kan kunden nu få allt levererat på en och samma faktura. Och det betyder mycket.

Kwintet Sverige är medlem i TEKO.