Kasthall visar graffitimattor i Milano

Mattillverkaren Kasthall i Kinna visar upp årets nyheter i Milano mellan den 9 till 14 april. Två av de mest intressanta är företagets första graffitimattor. Design Ollio. Alias graffitikonstnären Jonathan Josefsson. Plus en helt ny handtuftad kollektion kallad Tiles av designtrion Claesson, Koivisto och Rune. Ollios graffitimattor visas på Kasthalls showroom och Tiles finns i Kasthalls monter på Milanomässan.

Den urbana konsten med textila inslag fortsätter att ta för sig. Nu har turen kommit till mattans värld. Lusten att experimentera med textila material har under senare tid visat sig i flera aktioner som gerillastickning, kravallslöjd och offentligt broderi. 

Jonathan Josefsson, med artistnamnet Ollio, är grafittimålaren som gick från sprayburken till att tufta mattor. Nu har han tolkat Kasthalls på ett färgstarkt och fartfyllt sätt.

– Med det här samarbetet sätter vi fokus på två av våra kärnvärden: innovation och personligt uttryck, säger Lovisa Grundberg, marknadschef på Kasthall.

Jonathan Josefsson är född i Göteborg. Som tonåring var han aktiv graffitimålare, vilket ledde till en masterutbildning i textilkonst på Högskolan för Design och Konsthantverk. Under utbildningen började han med tuftning. Startskottet för inbjudningar från gallerier, konsthallar, gatumåleri och till offentliga utsmyckningar blev examensutställningen med tuftade mattor på Röhsska museet i Göteborg.

Idag är Ollio känd för sina måleriska konstverk i textil form; uttrycksfulla mattor som växer slumpartat i organiska former. Från att spraya till att tufta är steget inte lika långt som man kan tro.

– Tekniken är i princip detsamma. Ett snabbt hantverk där det gäller att vara koncentrerad och bestämd under arbetets gång, du måste hela tiden veta vart du är på väg, säger Ollio. 

Han skapar med hela kroppen, därför jobbar han ofta i stora format. Graffitin har utvecklats genom ständiga experiment med nya uttryck, material och former. Ollio förklarar:
– Jag arbetar med intuitiv improvisation för att skapa en abstrakt färgvärld där jag kan drömma mig bort. Allt växer fram efter hand. 

Ollio tuftar med tryckluftspistol, en finmaskig väv spänns upp och ullgarnet skjuts in från baksidan, sedan klipper pistolen av tråden. Själv hänger Ollio helst sina egna mattor på väggen, men de fungerar lika bra på golvet.
Kasthall är medlem i TEKO.

Ta mig till Kasthalls hemsida!