Infibra återvinner kasserad tvätt till trasor

– Vi är tämligen ensamt om i Sverige att återvinna kasserad tvätt till torktrasor för industrin. Lägg till det ett starkt sortiment av miljöanpassade pappers- och textilprodukter för friskvård, restaurang, industri och verkstad. Det säger Peter Toivola till teko.se, VD för tekoföretaget Infibra AB i Mölndal, som växer genom uppköp av en svensk konkurrent. En affär som innebär ett rejält omsättningslyft på 40 procent i år.

Peter Toivola, 50 år och civilingenjör i grunden, har en bakgrund som elektronikutvecklare och projektledare på Ericsson under 20 år. För sex år sedan startade han och kompanjonen Patrick Hasling Infibra. Idag har företaget sju anställda med produktion och lager i ett före detta pappersbruk. Peter Toivola säger att den primära målgruppen är små och medelstora företag:

– Vi är mest kända för vår storsäljare viscosoft® bänkpapper till friskvården som tillverkas i 100 procent viskos non-woven. En helt igenom förnybar klimatsmart träråvara, som allt fler massörer och sjukgymnaster upptäckt. En produkt med hög tillväxtpotential är torkpapper i airlaidkvalitet, vilket ger extremt hög absorptionsförmåga och våtstyrka. För vår del gäller det bara att marknadsföra papprets unika egenskaper för verkstad och industri, där den idag är rätt oprövad.

Infibras koppling till teko stavas torktrasor. Infibra är tämligen ensamt om att producera detta i Sverige idag, eftersom det mesta på marknaden importeras från östra Europa:

– Råvaran kommer från Alingsåstvätten – Sveriges största sjukhustvätteri. Vi tar hand om deras kassaktion av textilier typ lakan och kläder, som inte går att tvätta ytterligare. Istället för att bränna upp det, vilket gjordes tidigare, transformerar vi det till torktrasor för industrin.

Enligt Peter Toivola är lokal produktion ett av företagets främsta styrkor.

– Vi är noggranna med att informera våra kunder om att Infibra tillämpar lokal produktion av lokala råvaror där allt processas i Norden eller inom EU med dess regelverk avseende miljöbelastning. Våra kunder finns nära oss. Försäljningen sker till största delen via webben och vi levererar från dörr till dörr utan mellanhänder. 

Nyligen tog Infibra hem en order från SATS – Nordens ledande träningsföretag med 107 helägda center – på en nyutvecklad och patenterad desinficeringslösning samt luktborttagningsmedel. Medlet har testats av SATS och en order till två anläggningar i Göteborg är klara:
– De kommer att rekommendera vårt medel till samtliga sina gym, säger Peter Toivola.

Bland Infibras kunder märks idag Gertab sjukvårdsprodukter, Tarsus behandlingsbänkar, Sasco Aloe Vera kroppsvård, Carma Care Norge och Proterapi i Danmark.

För Infibra blev 2012 ett mellanår:

– Omsättning och resultat var i paritet med 2011. Tack vare uppköpet kommer fjolårets omsättning på fyra miljoner kr att landa närmare sex miljoner istället 2013.

Infibra, som har sju anställda, är medlem i TEKO.

Ta mig till deras hemsida!