Globalt uppsving för handarbete

Intresset för handarbete har fått ett rejält uppsving under 2013. Trenden gäller inte bara i Sverige utan också i länder som USA och Japan. Folk stickar, väver och broderar för fullt. Fler vävstugor öppnar och fler kurser startar. Margareta Larsson är VD för 115 år gamla garntillverkaren Holma-Helsinglands AB i Forsa:
– Efterfrågan på våra kvalitetsgarner i naturmaterial har ökat i år och jag ser mycket positivt på försäljningen under nästa år. Vår exportandel är uppe i 25 procent.

Holma-Helsingland, som ligger i den lilla byn Forsa med 1 500 invånare utanför Hudiksvall, omsätter idag tolv miljoner kronor och har tolv anställda under varumärket Bockens Garner. Margareta Larsson förklarar hur företaget lyckats bli 115 år:

– Det beror på att det under alla år funnits en god innovationsförmåga inom företaget. När svårigheterna dykt upp så har man sett möjligheterna istället. Kostnadseffektivitet, rationaliseringar, produktutveckling, renodling, hög kvalitet och lyckade företagsförvärv. Tack vare bra tajming klarade man av materialförsörjningen genom två världskrig och lyckades därmed behålla sina gamla kunder och dessutom få nya.

Margareta Larsson, som tog över bolaget 2006, för nu traditionen vidare med innovationer:

– Nu handlar det om en egen webbshop. Vi tittar på olika lösningar för vi tror att det kommer att uppstå ett behov för vissa grupper att handla hos oss via nätet. I dagsläget säljer vi inte våra garner direkt till privatpersoner, bortsett från vår fabriksförsäljning i Forsa, utan bara till detaljister inom handarbete.

– En egen webbshop innebär att vi kan utöka vårt sortiment med annat än garn. Vi kan sälja våra egendesignade hemtextilprodukter online. Ökad försäljning ger också ökade volymer i vårt färgeri, säger hon.

För att klara satsningen har Margareta Larsson tagit hjälp av andra Teko-medlemmar i form av samarbete med några svenska väverier:

– De är duktiga på att väva stora dukar, handdukar, tabletter med mera. Deras kunnande och vävstolar är det bästa vi kan få tillgång till.

Holma-Helsinglands egna vävdagar i Forsa lockar årligen tusentals besökare:

– Nästa års vävdagar är inbokade 15 – 17 maj. Bussbolagen har redan börjat sälja biljetter, säger hon.

Holma-Helsingland AB, som köptes loss från Almedahls av Margareta Larsson 2006, är medlem i TEKO.   

Ta mig till deras webbsajt!