Eton syr skjortor i Sverige igen

Idag är Eton den enda aktören som syr herrskjortor i Sverige. Det är första gången på över 30 år, som företaget nyanställt sömmerskor för produktion. Senior advisor Jan Borghardt förklarar varför för teko.se:
– Den 2 maj lanserade vi en ny kollektion i lyxsortimentet. Vi syr upp 3000 exemplar i Gånghester. Prislappen landar på cirka 3000 kr per skjorta i butik.

Nu kan Eton kalla sig för skjortfabrik igen. Det var 30 år sedan företaget sydde skjortor i serier i fabriken i Gånghester utanför Borås. Under den perioden har Eton dock haft provsömmerskor, men inga sömmerskor som sytt serier. I år fyller Eton 85 år och då ville företaget lansera en ny unik kollektion skjortor i högsta kvalitet och modegrad ”DnA by Eton” Made in Sweden. 

En provkollektion togs fram och visades upp för en grupp noga utvalda kunder i Florens förra året. Det dom fick se var en exakt kopia av en modell från 1948. 

Gensvaret blev stort. Hela första upplagan på 3 000 exemplar såldes slut direkt. Trots att bara en skjorta fanns uppsydd. Brittiska prestigevaruhuset Harrods var första kunden och bland övriga kunder märks Saks Fifth Avenue i New York och Etons nya brandstore i London city samt i Stockholm och Hanoi.
Omedelbart efter hemkomsten från Florens annonserade företaget i Borås Tidning efter sömmerskor. Över 100 sökte. Produktionschef Ann-Helené Sörbö säger:

– Vi såg ett behov av åtta sömmerskor initialt på heltid. De mest erfarna fick jobbet. Medelåldern är 55 plus. Den äldsta är 62 år. Helt oerfarna skulle ta ett år att lära upp. Nu tar det bara ett halvår för dem att lära sig våra maskiner, sömmar och arbetssätt. Lyxskjortorna har 40 olika sömnadsmoment. Varje enskild sömmerska lär sig fem olika moment. Vi har också haft ett bra samarbete med arbetsförmedlingen, som givetvis är mycket nöjda med att vi kan anställa personal ur denna ålderskategori. 

Jan Borghardt förklarar hur en skjorta kan kosta upp till 3 000 kronor:

– Det handlar om ”Top of the Line” rakt igenom. Bomullen i skjortan är ett exempel. Bara 0,05 procent av all bomull har denna extremt höga kvalitet, andra stygnlängder, 40 olika sömnadsmoment, avancerad tillskärning för hand och tillverkat för hand av sömmerskor i Sverige. Lägg till detta att Made in Sweden, svensktillverkat, säljer i främst USA. Det medger alla våra betydande kunder dör borta typ Saks Fifth Avenue och Nordstrom.

Eton, som beräknas omsätta 430 miljoner kr i år och har 70 anställda, är medlem i TEKO.