Dagens Industri gillar Åkeson i Kinna

Textilföretaget Åkeson Hem & Miljö i Kinna dubblade omsättningen från 15 miljoner kr till 33 och fyrdubblade vinsten på två år. Det gillade Dagens Industri och tilldelade snabbväxaren Gaselldiplom 2012 och 2013. Hemligheten bakom lyftet stavas klädda sänggavlar. VD Jan Åkeson tackar främst den norska marknaden som exploderat de senaste åren.

Åkeson fyller 20 år nästa år. Bolagets startade som en renodlad gardingrossist. För tolv år sedan började tillverkningen av klädda sänggavlar. Möbelföretaget Dux var första kunden, som nu ersatts av Europas ledande sängtillverkare Hilding Anders. Den största kunden i koncernen är Jensen i Norge. Jan Åkeson förklarar satsningen som blev en succé:

– Det beror på att dagens konsument är beredd att betala betydligt mer för komfort, styling, design och kvalitet när det gäller sovrummet. Vi säljer sänggavlar som är klädda i samma möbeltyger som madrasserna. En gavel kostar cirka 6000 kronor.

Enligt Jan Åkeson har företaget lyckats svara upp mot efterfrågan tack vare kombinationen tillverkning i Sverige och Litauen:

– Det är tufft att öka i tider med hög arbetslöshet, men vi har lycktas med hjälp av vår delägda snickeri- och sömnadsfabrik i Litauen samt verksamheten i Kinna. Allt som säljs till Norge är förbeställt. Under fjolåret levererade vi inom tio dagar. I år ska vi ner till fem. 

Tillverkning av sänggavlar är en smal nisch i Norden. Det finns bara ett fåtal tillverkare. Idag är Åkeson störst som tillbehörsleverantör på den svenska marknaden. 

Jan Åkeson ser inga mörka moln i horisonten, men säger han:

– Naturligtvis har det inte alltid gått så här bra. Jag gav dock aldrig upp på nollnoll-talet. Det räddade oss. 

Parallellt har företaget lanserat ett eget sortiment sovrumstillbehör under varumärket Åkeson – Design for Bedrooms. Allt från sänggavlar, sängpallar till nackkuddar och sängöverkast. Ytterligare ett ben att stå på, menar Jan Åkeson.

Åkeson, som ägs av Jan Åkeson och Thomas Bengtsson och har 16 anställda i Kinna och väntas omsätta 45 miljoner 2013, är medlem i TEKO.

Ta mig till deras Webbsajt!