Världsledande på skyddskläder genom innovation och textilt kunnande

Världsledande på skyddskläder genom innovation och textilt kunnande

Bilden: Tranemo Workwear utvecklar innovativa skyddskläder till industrikunder över hela världenFoto: Tranemo Workwear

Med egna säljorganisationer i ett tiotal länder i Europa och en sammanlagd omsättning på drygt 330 miljoner kronor levererar Tranemo Workwear innovativa skyddskläder till industrikunder över hela världen. En ny strategi är på plats och företaget är redo att växla upp ännu mer.

– Vi har jobbat målinriktat de senaste tio åren. Vår styrka ligger i den specialanpassade produktportföljen som vi erbjuder. Hos oss får kunderna speciellt anpassade flamskyddade arbetskläder för just deras arbete, istället för ett multinormplagg som sägs passa för flera olika yrken. Just nu ser Tyskland ut att kunna bli en kommande huvudmarknad för oss vid sidan om Sverige och Norge vilket är riktigt spännande, säger Max Larsson, vd.

Max Larsson, vd och delägare Tranemo Workwear

Välkända för en oslagbar kvalitet

Företagets specialitet med flamskyddade kläder är ett framgångsrecept. Tranemo Workwear är kända bland sina kunder för en oslagbar kvalitet. Samtliga produkter designas och utvecklas i Tranemo. En stor del av verksamheten handlar om tester och produktutveckling för att säkerställa skyddet i plaggen samtidigt som det ger optimal funktion och passform för användaren.

– Skyddskläder är ju till stor del styrt av regler och certifieringar av olika slag. Vi har ett stort antal certifieringar där våra plagg uppfyller högt ställda krav. Testerna utförs av oberoende testinstitut, men vi utför även ett stort antal egna tester. Det får helt enkelt inte finnas några svagheter i plaggen, det är oerhört viktigt eftersom många av våra kunder arbetar i högriskmiljöer, säger Christian Kreisel, sälj- och marknadsansvarig.

Tranemo Workwear levererar skyddskläder bland annat till storföretag inom el- och kraftsidan

Skapar säkra arbetsplatser

Han visar upp ett antal plagg som har varit med om olika typer av incidenter, allt från olyckor med saltpetersyra till hetta och stänk från smält stål. Utsidan av plaggen är rejält åtgångna och ger en fingervisning om vilka tuffa miljöer som finns på vissa arbetsplatser. Däremot är plaggen helt fläckfria på insidan.

– Det är precis så det ska fungera. Det handlar om att få ner energimängderna och skydda användarna i första hand. Att sedan plaggen måste bytas ut efter en olycka må så vara. Vår strävan är att skapa säkra arbetsplatser och det är därför vi är världsledande när det kommer till flamskyddade arbetskläder, berättar Christian Kreisel.

En viktig del för att uppnå säkrare arbetsplatser handlar om det förebyggande arbetet. Tranemo Workwear jobbar alltid nära sina kunder i utveckling av särskilt anpassade skyddskläder. Det är också så företaget kan utvecklas och bli ännu bättre på att förstå kundernas vardag.

– Våra säljare är ju även rådgivare och experter på plaggen. De är väl insatta i hur kundernas arbetsmiljö ser ut och vilket plagg som passar till respektive arbete. Två gånger per år får de också testa sina kunskaper internt med skriftliga prov för att kunna ge de bästa råden. Kemi till exempel är ju en hel vetenskap och det finns ett stort antal olika situationer där personal behöver specialkläder, säger Max Larsson.

Viktigt att våga fokusera

Christian Kreisel utvecklar resonemanget om att specialisera sig och välja väg för företaget:

– Innovation är den ena delen hos oss där vårt textila kunnande är ovärderligt. Det kan vi förvandla till produktlanseringar. Den andra delen är expertisen och kunna ge goda råd till våra kunder och förstå deras risker och hur de skyddar sig på bästa sätt. Genom att fokusera på dessa två saker så blir vi duktiga på det. Skulle vi samtidigt sälja profilkläder och snickarbyxor med mera så hade inte vi blivit experter på vad som händer när du får smält stål på byxorna, säger han.

Christian Kreisel, sälj- och marknadsansvarig

Världsledande aktör

Tranemo Workwear medverkade under hösten på mässan A+A som är världens största mässa för säkerhet, trygghet och hälsa på arbetsplatsen med över 2000 utställare från 63 länder. För Max Larsson gav mässan tydliga signaler på att företaget gör rätt saker.

– Det var första gången jag fick ett kvitto på att vi ligger väldigt långt framme i utvecklingen vilket känns oerhört bra. Det blev en Aha-upplevelse, säger han.

Christian Kreisel nämner att de skandinaviska företagen är ledande inom arbetskläder i Europa.

– Det är svårt för europeiska företag att slå sig in på marknaden i Skandinavien för här finns en tradition att de anställda får vara med och tycka till om arbetskläder, vilket förstås hänger ihop med fackföreningarna. Det ställs höga krav och förväntningarna på plaggen är en annan jämfört med andra europeiska länder.

Tranemo Workwear finns på ett antal utvalda marknader, men det är inte geografiskt utvalt på det traditionella sättet, enligt Christian Kreisel.

– Om vi ska etablera oss på en marknad så tittar vi inte på att vi ska erövra ett helt land. Vi analyserar istället vilka större företag som finns där istället för att jaga brett på alla företag som skulle tänkas behöva våra plagg i landet. Dessa större företag har också en förståelse och en kultur som passar oss. De tittar mer på vilket skydd de får för pengarna istället för lägsta pris, säger han.

Egen textil kompetens ger fördelar

Vi besöker de olika avdelningarna på Tranemos huvudkontor. På nedervåningen finns administration, inköp, ekonomi och marknad. En trappa upp sitter produktutvecklarna. Här arbetar mönsterkonstruktörer, designers och textilingenjörer nära varandra för att utveckla de innovativa plaggen. Ytterligare en trappa upp finns prov- och ändringssömnaden där ett antal sömmerskor snabbt kan skapa ett plagg utifrån en designers idé eller ordna ändringar eller tillägg på vissa plagg.

– Vi tittar till exempel på hur skärningar ska ligga på plaggen för att det ska bli optimalt för användaren. Och det kan vi snabbt justera i provsömnaden. Det är så klart en styrka att ha allting på plats här i Tranemo. Vi spar tid åt kunderna och kan snabbare avsluta affären. Dessutom är det ju en fråga om både kvalitet och kompetens. Vi har egen kunskap för att utveckla innovativa världsunika produkter. Istället för att vara en inköpsorganisation där du outsourcar allt i produktionen och blir en i mängden av företag, säger Christian Kreisel.

Tranemos logistikcenter ligger i en annan modern byggnad cirka en kilometer från huvudkontoret. Härifrån skickas varje dag tusentals plagg till kunder över hela världen. Tranemo har i dag totalt 196 anställda, varav 59 i Sverige. Omsättningen för 2019 blev 333 miljoner kronor. Företaget grundades 1934 och ägs idag av tredje generationen genom syskonen Max Larsson, Sofie Hörstedt och Cathrine Lohne.

– Det är en stor fördel att vara ett familjeägt företag. Vi får en helt annan flexibilitet i utvecklingen och vad som är viktigt för företaget på lång sikt, säger Christian Kreisel.

Naturlig efterfrågan

Tranemo är välkänt över hela världen bland de stora multinationella industriföretagen. Ett tydligt exempel märks när vi diskuterar framtiden och tänkbara tillväxtmarknader. Christian Kreisel berättar om Chile som är världens största kopparproducent.

– Det är väldigt intressant. De hörde av sig efter att ha tittat runt på mässor i Europa och analyserat ledande gruvaktörer i Europa där Boliden är en viktig producent. Då upptäcker de att Boliden använder våra kläder och på den vägen är det. Så efterfrågan finns utan att vi egentligen har sökt den marknaden. Sedan är de stora företagen aktiva över hela världen och personalen är ju rörlig, så har de en gång haft våra plagg så vill de oftast inte byta, säger han.

Ett annat exempel på kunder finns på el- och kraftsidan.

– Just nu jobbar vi med Tysklands kanske största kraftproducent. Ett tyskt storföretag som väljer oss när de tittar på kläder för elsäkerhet. Utan att vi egentligen har kontaktat dem. Vi har gått från att ha levererat till små kommunala kraftbolag till att ha flera av de största internationella el- och kraftföretagen i Europa på kundlistan. Det är förstås väldigt spännande, fortsätter Christian Kreisel.

Även internationella industriföretag inom kemi och petrokemi är kunder till Tranemo som har tagit fram kundanpassade lösningar för att skydda sig mot stänk av just de syror och kemikalier som används i dessa industrier.

Specifika lösningar för specifika problem

– Vår framgång har varit att vi erbjuder specifika lösningar på specifika problem. Många av våra konkurrenter har en multinorm som är certifierad för alla situationer och arbeten, men så fungerar det inte. Vi har ju helt nischade produkter för elektriker, högspänningselektriker, smält järn, svetsare, aluminium och så vidare. Om du är elektriker så vill du ha ett smidigt plagg jämfört med en person som smälter järn som behöver skydd på ett annat sätt i sitt arbete. Det är ganska naturligt, säger Max Larsson.

Framöver har Tranemo fokus på att fortsätta göra riktigt bra produkter med tydlig inriktning.

– Det har ju gått förvånansvärt bra i Sverige de senaste åren där vi fått många nya kunder. Vi växer samtidigt rejält i Tyskland och Holland, med uppemot 30–40 procent. Det handlar om att vi ska fokusera på det vi är bra på: hjälpa våra kunder till säkrare arbetsplatser genom innovation och textilt kunnande, avslutar Max Larsson och Christian Kreisel.

Tranemo Workwear är medlem i TEKO