TEKO:s generalsekreterare om ett underligt 2020!

TEKO:s generalsekreterare om ett underligt 2020!

Bilden: Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO Foto: TEKO

2020 har varit ett minst sagt obeskrivligt år. Aldrig kunde vi ana vad som väntade när året tog sin början. En pandemi som saknar motstycke och som slagit skoningslöst mot flera branscher, inte minst en hel del företag inom textil- och modebranschen. En undersökning bland TEKO:s medlemsföretag som genomfördes i somras visade att många företag blivit tvungna att vidta åtgärder i form av korttidspermittering, varsel, uppsägningar med mera där vår arbetsgivarservice varit ett ovärderligt stöd. För några har det nu normaliserats men för vissa företag är läget fortfarande akut och behovet av stödåtgärder är helt klart stort.

Som en följd av coronaviruset ohyggliga spridning så blev det snabbt brist på skyddsutrustning i landet. Flertalet av TEKO:s medlemsföretag var snabbt ute och erbjöd hjälp att ställa om produktionen och tillverka högkvalitativ skyddsutrustning. En imponerande insats!

Pandemin har satt sina spår i samhället och inte minst på hur vi under året har kunnat möta er medlemmar. Digitala möten har blivit självklart, men alla saknar vi att träffas och diskuteras i verkligheten. I oktober arrangerade vi dock ett mycket uppskattat digitalt event – TEKO TALKS. Här kan ni titta på eventet i efterhand.

I år har vi också haft fortsatt fokus på att hantera Januariöverenskommelsen som innehöll 17 punkter som direkt påverkar textilindustrin, bland annat kemikalieskatt på kläder och skor där branschen varit mycket kritisk. Vi har träffat myndigheter och ministrar och pratat om frågor som är viktiga för branschen och hur vi ger förutsättningar för en hållbar industri som utvecklas i Sverige och i svenska bolag. Läs vårt remissvar och vårt övriga arbete kring kemikalieskatten här.

Trots en pågående pandemi så är tyvärr Brexit fortfarande aktuellt och just nu nära förestående.  Vi har arbetat med att informera kring alla turer i Brexit och konsekvenserna av detta för våra medlemmar. Vi försöker hela tiden underlätta det vi kan för er med märkningar, regler och logistik, hör gärna av er efter juluppehållet om ni behöver hjälp! Här hittar ni TEKO:s särskilda sida om Brexit, bland annat med en miniguide.

Nu när året går mot sitt slut räknar vi in drygt 350 medlemsföretag i TEKO. Vi arbetar med stormsteg mot 400 medlemmar. Den medlemstillväxt vi har är ett kvitto på att det arbete som vi utför är viktigt för medlemmarna och att vi verkar och syns i rätt sammanhang. Det syntes också i vår enkätundersökning som genomfördes i februari att vårt arbete uppskattas bland er medlemmar vilket är väldigt glädjande. Det är verkligen fantastiskt att få representera en så framåtriktad bransch!

Slutligen vill jag önska er alla en vilsam, lugn och Covid-19 säker jul- och nyårshelg! Och rikta ett stort tack till TEKO:s styrelse för stöd och till Anna, Elsa, Henrik och Weronika som gör sitt bästa för att tillsammans leverera medlemsnytta trots pandemin.

Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO

PS. Öppettider under jul och nyår

Under perioden 23 dec-1 januari har vi stängt på kontoret och vår infomejl [email protected] bemannas igen den 4 januari. Jouren för arbetsgivarfrågor har öppet vardagar kl 08-17 och den når ni som är arbetsgivarmedlemmar på telefon 08-782 08 80.

För akuta frågor, kontakta mig Cecilia Tall på tfn 073-825 79 00

Vi finns till för att hjälpa er! Ni kan alltid följa den senaste informationen via vår hemsida, Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.

Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO