Skötseletikett och hållbarhet är viktigt tycker Europas konsumenter

Skötseletikett och hållbarhet är viktigt tycker Europas konsumenter

Organisationen GINETEX – the International Association for Textile Care Labelling, har tagit fram de licensierade skötselsymbolerna och systemet för hur de ska användas. Tidigare i år rapporterade de att skötselinstruktionerna/tvättsymbolerna på plaggen är viktiga för svenskarna. Nu har resultaten för hela Europa kommit och det finns en hel del intressanta resultat. Bland annat att hållbarhet och etik blir allt viktigare.  

Intressant fakta från GINETEX rapport – 

  • Européer vill handla på ett mer etiskt och ansvarsfullt sätt. 65 % vill se mer miljöinformation på sina textilier. I det avseendet skulle de helst vilja se fokus på ekologiska skötselrekommendationer (65 %), att det skapas en miljöpoäng (56 %) eller fokus på andelen återvunna tyger (57 %).
  • Mer än åtta av tio européer tycker att skötseletiketten med tvättsymbolerna är användbar. 74 % tycker det är användbart i Spanien och 87 % i Sverige.
  • De allra flesta (71 %) av européerna följer instruktionerna på etiketterna. 81% följer dem i Sverige, jämfört med endast 65% i Storbritannien.
  • 74 % av européerna köper aldrig eller sällan ett plagg utan skötseletikett/tvättsymboler.

Pris, kvalitet och komfort viktigt

Enligt resultaten blir alltfler européer medvetna när de köper sina textilvaror och fäster stor vikt vid dess tekniska aspekter. Priset är dock fortfarande det viktigaste kriterier för att välja ett plagg. Valuta för pengarna, kvalitet, komfort och plaggets allmänna utseende är viktiga delar.

Skötseletiketten med tvättsymbolerna på plaggen är en viktig källa till information för majoriteten av de tillfrågade. 74 % av européerna skulle aldrig eller sällan köpa ett plagg utan skötselinstruktion, där britter och tyskar ligger på hela 83 %.

Utöver det ökade intresset och vikten av miljö och hållbarhet så vill konsumenter i Sydeuropa handla på ett mer etiskt och ansvarsfullt sätt. Plaggets ursprungsland är ett viktigt kriterium för franska (59 %) och italienska (66 %) konsumenter jämfört med övriga Europa (48 %).

Läs hela rapporten här

Läs även: Skötselsymbolerna på plaggen – så viktiga är de för svenskarna

Mer information finns på GINETEX hemsida