Nordiska Ministerrådet har tagit initiativet till en ny guide – Safer Textiles – som ska göra det lättare för små och medelstora företag att leva upp till kemikaliekraven i textila produkter. Arbetet med att ta fram guiden har involverat branschaktörer från hela Norden, bland annat TEKO där miljö- och textilexperten Weronika Rehnby har deltagit i utvecklandet av guiden.
– Det känns jättebra att Safer Textiles äntligen har lanserats. Även om vi i Norden generellt ligger långt framme i miljöarbetet så är den här guiden en bra hjälp för alla små och medelstora företag som kanske inte har samma resurser som större företag. Den kommer till exempel att kunna vara ett bra och enkelt hjälpmedel när företagen sätter upp specifikationer till leverantörer, säger Weronika Rehnby.
Safer Textiles presenterar en översikt av kemiska ämnen som används i textilproduktion och är baserad på lagstiftningen inom EU och de nordiska länderna. I guiden syns den maximala mängden som är tillåten för varje enskilt ämne. Här kan företagen specificera vad varje produkt innehåller som t ex vilka fibrer, behandlingar och tillbehör som ingår och utifrån detta sammanställa en översikt med användbar information. Verktyget är tänkt att vara till hjälp för inköpare, designers, produktutvecklare, CSR- och kvalitetsansvariga m fl inom företagen.
I dag används cirka 2.500 kemikalier i textil produktion, varav 1.150 ses som miljöfarliga. Den stora mängden kemikalier gör det svårt för producenter att kontrollera att de följer gällande miljölagar i respektive land. Textilier är tillsammans med leksaker och bilar de produktkategorier som oftast syns i EU:s RAPEX-register för farliga produkter.
Trots att andelen textila produkter med olika miljömärkningar har ökat på senare år så är det ändå i en begränsad mängd sett till det totala antalet textila produkter. Varje år köper konsumenter i Norden 13-16 kilo textila produkter per person.
– Vi hoppas att Safer Textiles kan hjälpa till att få bort skadliga kemikalier samtidigt som företagen tillsammans med sina leverantörer kan få bättre kontroll på att de uppfyller gällande lagar. Guiden är också en bra ingång för företag som vill stärka sitt arbete inom hållbarhet, avslutar Weronika Rehnby.
Safer Textiles är ett av sex projekt som ingår i den Nordiska planen för hållbart mode och hållbara textilier som lanserades 2015 under det danska presidentskapet i Nordiska ministerrådet.
Här hittar du guiden Safer Textiles