Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Nottoonoisy sänker ljudnivån i förskolor

Nottoonoisy sänker ljudnivån i förskolor

Efter 28 år inom förskolan fick Agneta Andersson nog av den bullriga arbetsmiljön. Hon sa upp sig efter att ha fått både tinnitus och utmattningssyndrom på grund av den höga ljudnivån. Det var då hon bestämde sig för att göra något åt saken. Agneta Andersson, VD för Nottoonoisy i Gunnebo, säger:

– Jag läste ett reportage att man börjat forska om ljudnivån på förskolor. Det lät intressant. Ett sätt att minska bullret var att lägga leksaker i en tygpåse. Det trodde inte jag på. Då började jag skissa på en förvaringsback – en tyst back – i svenskvävt material. Idag är det en av våra storsäljare till både kommunala och privata förskolor. Förra året tripplade vi vår omsättning.

Agneta Andersson, som har en kemiteknisk utbildning i botten, har bra koll på hur gifter kan påverka. Hon har alltid haft ett genuint intresse för arbetsmiljöfrågor, speciellt för barn och pedagoger inom förskolan. Under senare år har hon utvecklat en rad olika produkter, som dämpar skrammel och andra störande ljud när barn leker eller när dom äter på skolan. Den högljudda miljön på förskolan menar Agneta Andersson beror delvis på att barnen inte har en lika utvecklad hörsel som vuxna. Därför måste de skrika högt för att höras i den bullriga ljudmiljön.

Hållbarhet och god arbetsmiljö

Hennes förvaringsback tog ett år att utveckla. Det tog lång tid att hitta rätt miljöanpassat material och hur den ”tysta backen” skulle vara utformad exakt. När prototypen väl kom upp på bordet så presenterade hon den för Uppfinnarföreningen i Kalmar, Almi företagspartner och Västervik Framåt. Samtliga gjorde tummen upp och rekommenderade henne att gå vidare. Vilket hon gjorde. Enligt Agneta Andersson är affärsidén att erbjuda nyskapande design av genomtänkta produkter för en hållbar utveckling och en bättre arbetsmiljö. Produkterna är extremt lätta, vilket underlättar för personalen som slipper tunga lyft. Agneta Andersson igen:

– Just nu är efterfrågan på ekologiska produkter mycket stor. Det är främst den PVC-fria vilmadrassen med ekologiska tillbehör i form av filt och kudde. Den PVC-fria skötbädden är en annan favorit. Enligt en ny undersökning av Naturskyddsföreningen så finns det mycket gifter inom förskolan. Framför allt i vilmadrasser. Nu byter förskolorna ut madrasserna landet runt och vi är en av leverantörerna. Vår största marknad finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Miljötänket inom förskolorna sprider sig över hela landet idag. Tack vare värdefull input från personal på förskolorna, som föreslår förbättringar, kan jag utveckla produkterna ytterligare, säger Agneta Andersson

Ökad efterfrågan på giftfria produkter

Idag är det giftfria produkter som säljer menar Agneta och tillägger:

– Till våra ekologiska produkter köper vi in enbart GOTS-certifierad textil, av det enkla skälet att det inte växer någon bomull i Sverige. All annan textil vävs i Sverige och alla produkterna tillverkas i Gunnebo. Vi ligger i framkant när det gäller råvaror.

Agneta Andersson berättar att export till Norge, Danmark och Finland är klart intressant framöver. Nottoonoisys omsättning fördubblades förra året och tredubblades under det senaste delade verksamhetsåret.

Nottoonoisy är medlem i TEKO.