Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Nationaldagsfirande med Smart Textiles på SVT

Nationaldagsfirande med Smart Textiles på SVT

Bilden: Pappersklänningen gjord av svensk skogFoto: Anna Sigge/Smart Textiles

Under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen på torsdag den 6 juni medverkar Smart Textiles projektkoordinator Lena-Marie Jensen. Hon kommer att prata om framtidens hållbara textila material och kommer bland annat bära en klänning gjord av papper.

– Det känns spännande och lite pirrigt förstås, men kul att de vill lyfta fram textil. Temat är folkdräkter där en expert från Skansen pratar om den historiska delen, sedan är tanken att jag gör en utblick mot framtiden, bland annat med pappersklänningen men det kan även komma andra innovativa saker, säger Lena-Marie Jensen hemlighetsfullt.

Klänningen som Lena-Marie kommer att bära är gjord av gran och tall från Värmland och Dalsland och är ett resultat av projektet ”Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS” inom BioInnovation, där ett antal parter inom svensk skogs-, pappers- och textilindustri samverkar för att skapa textilproduktion av råvara från massaindustrin.

Lena-Marie Jensen till höger i bild klädd i pappersklänningen. Till vänster syns Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO. 

Skogsråvaran som klänningen är tillverkad av har processats och förädlats till papper i Nordic Papers och Ahlstrom-Munksjös pappersbruk. Det oblekta och närodlade pappret har därefter skeppats vidare till det textila klustret i Sjuhäradsbygden, där det spunnits till tråd hos Svenskt Konstsilke, för att sedan förvandlas till tyg i stickmaskiner på Textilhögskolan i Borås. På Sjuhäradsbygdens Färgeri har tyget fått en mörkblå kulör, för att slutligen formas till en följsam klänning på Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

– Programmet från scenen börjar 19.30 tror jag och sedan är det en talkshow där vi medverkar och pratar, men vi kommer vara med i tv-sändningen, avslutar Lena-Marie Jensen.

Sändningen på SVT startar kl 20.00 i SVT1 och håller på till kl 21.50.

Smart Textiles

Med över 500 forsknings- och företagsprojekt sedan starten 2006 är Smart Textiles inte bara erkänd som en motor i svensk textilindustri, utan redan etablerad som en viktig internationell aktör. Med ett heltäckande erbjudande, med allt från grundforskning till prototypframtagning, är Smart Textiles den självklara partnern när en textil idé ska förverkligas eller ett behov mötas med textil teknik. Smart Textiles driver också regeringens uppdrag med den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier, Textile & Fashion 2030.