Kramtex serverar en textil värld med extra allt

Kramtex serverar en textil värld med extra allt

Kramtex erbjuder restaurangkläder av finaste kvalitet till kunder i Uppsala med omnejd. Nu har företaget breddat sortimentet rejält för att hjälpa kunderna i vardagen.

– Vår grundidé är och har alltid varit att leverera högklassiga kockkläder där våra kunder även kan skräddarsy kläderna. Nu har vi breddat vårt erbjudande och hjälper kunderna med allt från kockrockar och förkläden till dukar, porslin, glas och bestick med mera. Vi har redan fått bra respons från våra kunder så det känns riktigt skönt, säger Häni Yones, vd.

Kramtex grundades 1969 av Häni Yones pappa Sherif Ali som upptäckte problemet med att hitta riktigt bra kockjackor till restauranger. Han bestämde sig för att låta några släktingar i Egypten sy upp några kockjackor. I samband med första ordern så förstod han att det fanns ett stort behov av den typen av arbetskläder.

I dag är det sonen Häni Yones som driver Kramtex vidare och han har förstått vikten av att fokusera och hur företaget kan fortsätta vara framgångsrikt på en starkt konkurrensutsatt marknad.

– Våra kunder finns i region Uppland och främst Uppsala med omnejd. Tidigare sålde vi till hela landet, men då konkurrerar du med de stora aktörerna och det passar inte oss. Vi fokuserar på kvalitet och hög servicegrad till våra kunder istället för enbart ett lågt pris, berättar han.

Kramtex har breddat sortimentet och erbjuder nu även porslin, bestick m m.

Ökad efterfrågan på nischade produkter

I sortimentet finns ett stort utbud av restaurangplagg, bland annat arbetsjackor i jeansmaterial, förkläden i både jeans och linne med särskilda läderdetaljer, pikéer och mycket mer. I showroomet i Uppsala finns hela sortimentet på plats, något som kunderna uppskattar. De kan komma hit och känna hur plaggen känns i materialet och passformen.

– Förkläden med läderdetaljer har vuxit på senare tid liksom denim och jeanstyg. Alltfler restauranger vill profilera sig på ett speciellt sätt med fokus på kvalitet och design vilket passar oss. Äger du en restaurang så behöver du förstås även porslin och glas och vill känna hur sakerna fungerar och det är vår stora fördel, vi finns nära kunderna, säger Häni Yones

Han berättar att företaget tänker långsiktigt och vill växa i takt med den nya bredare inriktningen. Kramtex tillverkar kockmössor, rockar, byxor och förkläden i egen fabrik i Litauen och genom samarbete med tillverkare i Polen. Materialet kommer helt och hållet från europeiska tyggrossister. Dessutom finns lagret i Uppsala. Enligt Häni Yones finns en stor fördel att hålla allt inom Europa.

– Det blir kortare ledtider, vi har full kontroll på produktionen och genom vårt egna lager här i Uppsala så kan vi många gånger skicka varor samma dag som beställningen kommer in, säger han. De är duktiga att sy i Baltikum och Polen. Vi är inte heller en stor aktör så vi kan inte beställa en container med plagg som kanske många andra gör. Därför är det viktigt att hitta rätt leverantörer som håller en hög kvalitet.

Förkläden med läderdetaljer har vuxit på senare tid liksom denim och jeanstyg, enligt Häni Yones, vd på Kramtex.

Ingen oro för Brexit

Han berättar om tygerna som kommer från bland annat England och Spanien. Det är industritextil som håller en hög kvalitet och reklamationer är väldigt sällsynt. Trots att Brexit närmar sig så är Häni inte orolig över leveranserna från de brittiska öarna framöver.

– Vår leverantör har planerat att flytta fabriken från Storbritannien sedan länge. De har tröttnat på Storbritanniens handelspolitik och Brexit blir droppen för dem. Då försvinner de brittiska jobben utomlands. Det är ju så det fungerar i internationell handel. Vanligt folk i Storbritannien kanske tror att de kan sälja sina varor utomlands och att de inte ska handla av andra länder, men så fungerar det inte, säger han.

Trots att huvudmarknaden är Uppland så har Kramtex även samarbete med restauranggrossister över hela landet som säljer deras produkter. Men fokus är Uppsala vilket räcker gott och väl för Kramtex, enligt Häni Yones.

– Uppsala är ändå Sveriges fjärde största stad så det känns riktigt bra för oss. Vi har ett hundratal kunder i dag och breddningen av vårt sortiment är optimalt. Jag tror helt klart att vi har framtiden för oss. Jag berättade för en kund att det finns en nackdel med Kramtex. Det är att produkterna håller väldigt länge så de kommer inte handla samma produkter igen på väldigt länge, avslutar Häni Yones och skrattar.

Kramtex är medlem i TEKO