Ivanhoe lanserar unik hemkollektion i ull – skapad av spillmaterial från den egna produktionen

Ivanhoe lanserar unik hemkollektion i ull – skapad av spillmaterial från den egna produktionen

Textil- och modeföretaget Ivanhoe grundades i Gällstad 1946 och är specialiserat på innovativt och funktionellt sportmode med ullprodukter av högsta kvalitet som företagets signum. Nu lanserar företaget en inredningskollektion skapad utifrån överblivet material från produktionen som de tar tillvara och förädlar till vackra inredningstextilier.

– Vi har haft planer under några år att lansera det här och nu blev det äntligen verklighet vilket känns riktigt spännande och kul. Det började med att vi skapade lapptäcken från vårt spillmaterial och det blev så eftertraktat från våra kunder, kanske just för att det var unikt. Utifrån det så utvecklade vi nu en helt ny kollektion, säger Anna Göthager, delägare.

Den nya kollektionen utgörs av plädar och kuddfodral. Ett begränsat bassortiment mixas med färger och mönster från de olika säsongskollektionerna, allt beroende på vad som finns att tillgå i form av material.

– Vi har sett en möjlighet att maximera nyttan av vårt material och minska spillet, men också kunna erbjuda dessa unika produkter till våra kunder. Vi vill ta vårt ansvar, tänka långsiktigt och hållbart. Det gör vi genom att ta hand om och bearbeta överblivna garner, knappar och stickat material som får nytt liv, säger Anna Göthager.

Anna Göthager och Karin Sjögren, två av Ivanhoes delägare.

Inredningskollektionen kommer till en början att finnas till försäljning i företagets butik i Gällstad, på den egna hemsidan samt hos Alewalds i Stockholm som har upplåtit en hel avdelning i butiken till Ivanhoes produkter.

– Vi har haft ett långt samarbete med Alewalds gällande sport och funktionskläder, men den starkaste tillväxten just nu är inom Urban Outdoor där vår GY-kollektion med kappor, ponchos, kjolar och andra produkter går starkt. Så det ska bli superspännande att se hur vår hemkollektion tas emot av kunderna, säger Anna Göthager.

För Alewalds är det också ett sätt att lyfta fram andra typer av produkter men som ändå har en naturlig koppling till Ivanhoe och outdoortemat.

– Ivanhoes kunder är väldigt lojala och den nya kollektionen blir ett tillskott i butiken vilket känns spännande. Det är dessutom ett starkt varumärke särskilt under höst och vinter. Vi ser stor potential i Ivanhoes sortiment och den nya kollektionen, säger Johanna Gustafsson, inköpare och säljare hos Alewalds.

Ivanhoes hemkollektion består av plädar och kuddfodral. 

Stark tillväxt

Ivanhoe drivs idag av tredje generationens Göthager med syskonen Anders, Anna och Karin och totalt jobbar 13 anställda i bolaget. Ivanhoe of Sweden stickar 90 procent av alla produkter på plats i Gällstad. Här finns även företagets avdelningar för design, utveckling, mönstergradering, brodyrservice samt en sömnadsavdelning för mindre serier och prover. De stora sömnadsuppdragen sker hos partners i Europa.

Ivanhoe har under en lång tid satsat på hållbarhet och hållbart mode, inte minst med tanke på att företaget producerar i Sverige och Europa. Hemkollektionen blir ytterligare ett steg mot en ännu starkare hållbarhetsprofil.

– Vi har haft en riktigt fin utveckling de senaste åren och omsättningen för 2018 landade på 35 miljoner kronor vilket är en ökning med 5 miljoner kronor jämfört med 2017 vilket känns riktigt bra, avslutar Karin Sjögren, delägare och ekonomiansvarig.

Ivanhoe of Sweden är medlem i TEKO

Läs mer om Ivanhoe of Sweden i TEKO:s tidigare artikel här


Text och foto: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO