Inkubatorn i Borås stöttar nya, teknikbaserade företag med innovativ affärsutveckling med ett nationellt fokus mot nya affärsmodeller och textil teknologi som utvecklar textil- och modeindustrin mot en hållbar och cirkulär sådan. Ny VD hos Inkubatorn i Borås är Stefan Dinér som bland annat har 25 års erfarenhet från Fristadskoncernen.
– Efter bara några veckor på jobbet förstår jag vilken oerhört viktig roll den här verksamheten har i samhällsomställningen, i att stötta entreprenörer att få ut nya innovationer på marknaden och bygga nya, lönsamma företag, säger Stefan Dinér. Vi vill vara hela Sveriges inkubator för hållbar textil och hållbart mode. Det är hos oss stödet och kontakterna finns att förverkliga de stora idéerna.
Inkubatorn i Borås erbjuder en affärsutvecklingsprocess och infrastruktur med idéutvärdering och målsättning, relevanta nätverk, finansiering, kontor och erfaren coaching, för att skapa ett hållbart företag som kan skala på en internationell marknad.
Flera framgångsrika företag
Sedan starten 2010 har Inkubatorns startups genererat 350 miljoner kronor i tillväxtkapital. Många framgångsrika projekt och företag har fått stöttning från Inkubatorn i Borås, till exempel Rekotex, Jeansverket, Fureho, Wundies och många fler.
Regeringens satsning på en nationell plattform för hållbart mode och hållbara textilier med bas i Borås är förstås viktigt även för Inkubatorn i Borås, som ser en nationell marknad för sin verksamhet som en självklarhet.
– Fokus historiskt sett för Inkubatorn i Borås har varit en klassisk breddinkubator för Sjuhäradsregionen. Nu ska vi bli Sveriges bästa inkubator för affärsidéer kopplat till textil. Vi fortsätter att stötta alla entreprenörer i Sjuhärad som har en skalbar affärsidé oavsett bransch, men vi tydliggör att vi är hela Sveriges ledande affärsutvecklingspartner för textil- och moderelaterade affärsidéer, alltså de som har nya tekniska lösningar för att skapa en hållbar textil- och modebransch, säger Stefan Dinér.
Förutsättningarna finns i Borås
Med en textilbransch som befinner sig i ett stort paradigmskifte – från massproduktion och överkonsumtion till småskalighet, närproducerat och hållbart – tar Stefan Dinér över en verksamhet som har en stor möjlighet att vara med och påverka den omställningen.
– Vi har redan kommit väldigt långt när det gäller att bygga strukturer för de företag som vill ut på en internationell marknad. Nu gäller det att vi sprider vårt erbjudande till dem som faktiskt ska nyttja det. Det är först när nya idéer lämnar oss och blir till nya, lönsamma företag som gör skillnad där ute som vi har lyckats med vårt uppdrag. Förutsättningarna finns verkligen här i Borås där väldigt mycket är kopplat till textil. Vi har investerare, skolor, organisationer och otroligt mycket kunskap samlad här, avslutar han.
Läs mer om Inkubatorn i Borås här