Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Borås blir centrum för regeringens satsning på hållbart mode och textil

Borås blir centrum för regeringens satsning på hållbart mode och textil

Miljöminister Karolina Skog och näringsminister Mikael Damberg presenterade idag regeringens satsning på hållbart mode och textil under Innovationsriksdagen i Borås. 

– Regeringen kommer att ge Högskolan i Borås ett uppdrag att etablera en samverkansplattform för hållbart mode och hållbara textilier. Det innebär 8 miljoner kronor om året under fem år, säger Karolina Skog vid presskonferensen i Borås.

Bakgrunden till satsningen är att produktion av textilier leder till stor miljöpåverkan enligt regeringen.

– Det handlar om användning av stora mängder vatten, kemikalier och mycket energi. Det får stor påverkan på miljön inte minst i produktionsländerna. Jag och Regeringen vill att Sverige ska gå före i arbetet med hållbara textilier genom hela värdekedjan. Vi ska bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen, Parisavtalet och våra egna miljömål. Vi ska leva upp till ambitionen om en cirkulär ekonomi. Det är min starka uppfattning att Sverige har mycket goda förutsättningar att ställa om till en mer hållbar mode- och textilindustri och samtidigt lägga grunden för exportframgångar, säger Karolina Skog

På plats i Borås var även näringsminister Mikael Damberg som kommenterade nyheten:

– Som näringsminister är jag väldigt glad idag. Jag tror också många konsumenter är lite trötta på den här slit-och-släng-kulturen och söker någonting mer när man handlar. Här tror vi att Sverige har en möjlighet att gå före och jobba för produktion och produkter som håller längre, som är tillverkade på ett schysst sätt och att många inte minst i industrin vill göra detta möjligt och prioriterar det framöver, säger han. Fokus är textil och mode och vi vill använda nya affärsmodeller. Vi tittar på digitalisering och återanvändning och återvinning. Det handlar om att göra det lättare för konsumenterna att göra smarta val, säger han.

Mikael Damberg fortsätter:

– Borås är ett självklart val för den här satsningen, både som Sveriges främsta textilstad, historiskt som en väsentligt del av den svenska textilproduktionen, men i dag också med Textilhögskolan och samverkan med näringslivet i de här frågorna. Det här är rätt plats för den här typen av satsning. Här finns utbildning och forskning inom de här områden redan idag. Vår förhoppning är att Borås och Sverige i framtiden ska förknippas med en positiv och hållbar textil- och modeutveckling som skyddar hälsa och miljö och som samtidigt öppnar för nya affärsmodeller i Sverige men också globalt, säger han.