Eget tapetseri – ny trend bland textilföretag

– Tack vare en investering i egen möbeltapetsering har orderingången ökat. Vi har också blivit en betydligt bredare leverantör.
Det säger Stefan Emanuelsson vice VD för textilföretaget Textil AB Olle Winters i Kinna till teko.se. Specialister på skräddarsydda inredningar till främst hotell, konferens samt husvagnar och husbilar.

Olle Winter Textil startades 1956. Tjugotre år senare, 1979, köpte Ingemar Emanuelsson företaget som då var ett renodlat mindre grossistföretag. En av de första åtgärderna var att starta upp en egen sömnadsavdelning. En satsning som skulle visa sig vara avgörande:

– För tio till femton år sedan blev vi i praktiken idiotförklarade för att vi inte flyttade ut vår sömnad till lågprisländer. Idag är vi stolta över att vi kan producera på hemmaplan, ha full kontroll över produktionen och veta exakt vad som lämnar vår fabrik i Kinna, säger Stefan Emanuelsson.

Olle Winters affärsidé är försäljning och konfektionering av gardiner, draperier, överkast, sängkjolar, kuddar mm. Kunderna består av fristående inredningsbutiker i Sverige och Finland, inredare av hotell och offentlig miljö samt de ledande husvagns- och husbilstillverkarna i Skandinavien. Viss export sker även till Tyskland, Norge och Island och Baltikum. Stefan Emanuelsson igen:

– I dagsläget är ser vi en relativt jämn fördelning mellan husvagn/husbil, hotellprojekt och grossistförsäljningen. Dock är det hotellsidan som växer snabbast och har den största tillväxtpotentialen för oss.

Bakgrunden till satsningen på egen tapetserarverkstad i kombination med sömnad, vilket än så länge är ovanligt idag, förklarar Stefan Emanuelsson så här:

– Flera av våra kunder inom främst segmentet hotell och restaurang har börjat efterfråga denna typ av tjänster från oss. Därför har vi anställt en möbeltapetserare och en sömmerska för sömnad av klädslar och omklädning av möbler. Vi kan redan konstatera att allt fler ordrar börjar ticka in tack vare detta. Hade vi inte tagit det här steget hade vi definitivt missat många beställningar. Nu är produktionen i full gång i Kinnafabriken.

Textil AB Olle Winters är underleverantör av inredningstextilier till flera större hotellprojekt under det senaste året.

Vilka är era styrkor?

– Egendesignade textila kollektioner för detaljhandeln, egen sömnad, eget möbeltapetseri och en unik egen quiltning av sängöverkast.

Varifrån köper ni era textilier?Varifrån köper ni era textilier?

–Vi vill främst stödja den europeiska textilindustrin, men köper också en del från Asien.

Stefan Emanuelsson ser positivt på utvecklingen av näthandel:

–Shoppa kläder och textilier är populärt på nätet. Här finns mycket att hämta för vår del. I dag finns representerade på ett fåtal av våra kunders sajter. Självklart ska vi se över vår framtida närvaro på nätet.

Omsättningsmålet för 2013 är 26 miljoner kr. Plus en miljon jämfört med 2012.

Textil AB Olle Winters som har 25 medarbetare varav 12 sömmerskor, är medlem i TEKO.

Ta mig till deras hemsida!