Deras friluftsplagg för barn – ny svensk exportsuccé

När managementkonsulten Maria Frykman Forsberg letade vinterkläder till sonen och inte hittade vad hon sökte tog hon saken i egna händer och satte sig vid symaskinen.
Det blev upptakten till outdoormärket Isbjörn of Sweden som med sina tuffa funktionskläder för barn tagit sig in i 250 butiker runt om i Sverige och Europa och till hösten lanseras i Ryssland.
– Uppsvinget för outdoorbranschen är en stor tillgång för oss, säger Maria Frykman Forsberg från kontoret på Värmdö i Stockholms skärgård.

Under barn- och ungdomsåren var hon tjejen som designade och sydde sina egna kläder, men livet kom emellan och den estetiska ådran tömdes på blod. Tills en dag då Maria som nybliven småbarnsmamma beslöt sig för att skapa den där fleeceoverallen hon aldrig hittade till sonen.

En overall väninnorna snabbt fick upp ögonen för och började beställa till sina egna barn. I samma veva träffade Maria mönsterkonstruktören Camilla Schmit i en mammagrupp och mer affärsmässiga planer började smidas.

Tjejerna hade inte ens etablerat några kontakter i producentledet när de på vinst eller förlust uppvaktade outdoorkedjan Naturkompaniet med en mindre kollektion. Offensiven lyckades och kedjan lanserade kläderna vid sin flaggshipstore på Sveavägen i Stockholm, samt en annan stor butik i staden.

– Att Naturkompaniet saknade snygga profilerade outdoorkläder för barn var en viktig dörröppnare, menar Maria.

Sedan starten 2005 har Isbjörn of Sweden vuxit i snitt 24 procent per år och i år beräknas omsättningen överstiga 13 miljoner kronor, med en exportandel på 43 procent. Numera har Maria och Camilla har två medarbetare som på heltid hjälper till med ruljansen och fler lär snart behövas då volymerna ökar stadigt. Bland annat har stor rysk distributör vänt sig till företaget för att till hösten lansera och marknadsföra märket i landet.

Kollektionerna inkluderar idag samtliga lager som krävs för att klä upp barn mellan 0 till 12 år för ett aktivt friluftsliv. Även om kläderna fungerar lika bra på dagis som skolgårdar marknadsförs märket medvetet som ett outdoorkoncept med imageskapande bilder på barn i spännande friluftssammanhang.

– En äventyrlig känsla kring märket gynnar attraktionskraften på samtliga målgrupper, resonerar Maria.

Att ge upp en högavlönad anställning i ett multinationellt företag för att starta eget klädbranschen kan tyckas vågat, men för Maria var det aldrig något tvivel:

– Att förena ett normalt familjeliv med rollen som managementkonsult, med genomsnittliga arbetsveckor på 70 timmar, var otänkbart, så jag var ändå tvungen att tänka om i karriärfrågan. Sen att det skulle gå så här bra trodde jag inte. Tack vare mammarollen har mitt kreativa jag pånyttfötts och ju mer vi växter desto mer återkommer även managementkonsulten i mig, säger hon.

Isbjörn of Sweden är medlem i TEKO.

Ta mig till deras hemsida/webbshop!