Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Europaparlamentet sa Ja till frihandelsavtal med Kanada – positivt för klädexporten!

Europaparlamentet sa Ja till frihandelsavtal med Kanada – positivt för klädexporten!

Europaparlamentet har nu röstat ja till CETA, som är EU:s frihandelsavtal med Kanada. CETA är en förkortning av begreppet Comprehensive Economic Trade Agreement, som frihandelsavtalet mellan EU och Kanada formellt heter. CETA är ett av de mest omfattande avtalen som EU har förhandlat hittills och ingår i den nya generationen frihandelsavtal.

Kommerskollegiums expert Anna Sabelström berättar bland annat att avtalet innebär att 98 procent av tullarna tas bort och ytterligare en procent inom sju år. Det som är nytt jämfört med EU:s tidigare frihandelsavtal enligt Kommerskollegium är att Kanada öppnar upp möjligheten för företag från EU att sälja tjänster och delta i den offentliga upphandlingen också i de kanadensiska provinserna, alltså inte bara på den federala nivån.

Det nya avtalet är mycket positivt för textilindustrin i Sverige och de företag som exporterar till Kanada. Hittills har de som exporterat till exempel jackor eller skjortor mötts av en kanadensisk tull på 17-18 procent. Men för att slippa tull måste en betydande del av plaggen vara till tillverkade inom EU.

Läs TEKO:s tidigare artikel med Adam Brånby, delägare av textilföretaget Woolpower, om vad CETA innebär för svenska textilföretag här. 

Läs mer om CETA Kommerskollegiums webb här

 

lace front wigs