XV Production växlar upp och utökar sömnadsfabriken i Borås

XV Production växlar upp och utökar sömnadsfabriken i Borås

Bilden: XV Productions ägare och grundare: Lovisa Nolander, Felicia Lundberg, Linnea Magnusdotter och Evelina IngvarssonFoto: Henrik Eriksson, TEKO

XV Production i Borås hjälper mode- och textilföretag med redesign och utveckling av hållbara textilier. Sedan starten 2015 har välkända varumärken som Lindex, Artilleriet, Rave Review, Cheap Monday och Nudie Jeans med flera upptäckt kapaciteten och kreativiteten hos XV Production. Nu satsar företaget med både nyanställningar och nyrenoverade lokaler i det anrika Kamgarnshuset i Borås. 

– Istället för 60 kvadratmeter får vi nu 400 kvadratmeter där vi har tillgång till allt vi behöver. Till exempel kontor, produktionsavdelning med syateljé, strykavdelning, omklädningsrum, lager, showroom och mycket annat. Det känns helt fantastiskt, säger Lovisa Nolander, en av fyra delägare och medgrundare.

Byggnaden är det anrika Kamgarnshuset i Göta industriområde i Borås, samma byggnad som även inrymmer textil- och logistikföretaget Korallen. Det är också Korallen som är hyresvärd. Tage Andersson, grundare av Korallen, ser stora möjligheter då XV Production växer:

– De har ju möjlighet att hjälpa våra lagerkunder med reparationer av plagg och den delen är väldigt viktig. Så vi ser ju affärsnytta i det här. Hållbarhet och lokal produktion med kvalitet och snabba ledtider är framtiden, säger han.

En vision som förverkligas

XV Production startades av Felicia Lundberg, Lovisa Nolander, Evelina Ingvarsson och Linnea Magnusdotter. Direkt efter avslutade gymnasiestudier med inriktning på textildesign bestämde de att bygga det egna modevarumärket XV Atelier.

– Vi känner varandra så väl och allt fungerar bra. Det här är ju en vision som förverkligas och vi vore dumma att inte ta chansen när vi nu kan utveckla verksamheten, säger Linnea Magnusdotter.

Evelina Ingvarsson instämmer:

– Vi har jobbat väldigt hårt också. Så mycket som vi har kämpat och slitit de senaste åren. Så vi är helt klart värda det här, säger hon och skrattar.

Vi går runt i de nybyggda lokalerna där den moderna industrikänslan är påtaglig. Ljuset flödar in genom de många fönstren och betonggolvet håller precis på att färdigställas. Men det är ingen putsad och perfekt kontorsyta som de fyra textilkreatörerna eftersträvar.

– Titta här, säger Linnea Magnusdotter och pekar på sprickor, revor och färgrester i det gamla industrigolvet. Vi vill ha kvar känslan i byggnaden, det påminner oss om textilhistorien och är en viktig del i det vi försöker bygga upp med XV Production – lokal textilproduktion med stark hållbarhetsinriktning.

Kamgarnhuset har anor sedan 1890 och under den första delen av 1900-talet arbetade cirka 200 anställda i huset. Produktionen hade inriktning på industrikamgarner som sedan utvecklades vidare hos väverier, tråkåfabriker eller kunder till Kamgarnspinneriet. Verksamheten hos AB Göta Kamgarn avvecklades 1989.

– Vi har pratat om det här i minst 1,5 år. Att vi behöver mer plats för att kunna växa och utveckla verksamheten. Sedan har det gått väldigt fort och det känns kul att vi får sådan stöttning från Korallen, säger Felicia Lundberg.

Lansering av egen textilkollektion A/W 2020

XV Production har även ett eget modevarumärke – XV Atelier – där de fyra delägarna får utrymme att skapa kreativa kollektioner utifrån sina egna ambitioner. Trots att de har fullt upp med uppdrag för andra företag så är inte det egna varumärket glömt. Den senaste kollektionen lanserades höst/vinter 2018 och snart är det dags igen.

– Vi kommer att lansera nästa projekt inom XV Atelier under höst/vinter 2020. Det blir något alldeles extra och har en mycket intressant historia. Givetvis med starkt fokus på hållbarhet, berättar Felicia Lundberg hemlighetsfullt.

Förverkligar hållbara affärsidéer

I nära samarbete med Re:textile i Borås arbetar XV Production ofta i projektbaserade uppdrag där kunderna är allt från modeföretag till andra textilbaserade aktörer. En del i samarbetet är att medverka i Circular Textile Hackathon – en plattform där traditionella affärsmodeller utmanas för att driva modevarumärken och andra textila aktörer till en cirkulär omställning. Hackathon är en del av Circular Textile Initiative som drivs av Göteborgs-regionen, Re:textile, Wargön Innovation och Swedish Fashion Council. XV Production är med och förverkligar olika idéer som finns i projektet enligt Felicia Lundberg.

– Det förra Hackaton-projektet som genomfördes för några månader sedan var ett samarbete med Gina Tricot och Craft där vi hjälpte till att färdigställa deras idéer till nya plagg, berättar hon.

Under oktober månad var XV Production med i ytterligare ett Hackathon i Textile Fashion Center.

– Den här gången var vi coacher i projektet där flera olika designers medverkade. Tillsammans utvecklade vi plagg med redesign, säger Felicia Lundberg.

Nyanställning av sömmerskor

XV Production har just nu flera uppdrag på gång och det finns ingen risk att de nya lokalerna kommer eka tomt. Många av jobben handlar om redesign och reparation av plagg eller utveckling av produkter inom heminredning. Just nu har de uppdrag för bland annat Artilleriet, Mariella och Nudie Jeans.

– Vi kommer att anställa två personer inom sömnad och har hittat två duktiga personer som varit hos oss på praktik. De kommer att avlasta oss i produktionen vilket gör att vi får mer tid för utveckling av alla projekt och uppdrag. Sömnaden och produktionen tar ju tid, säger Lovisa Nolander. Vi har snarare problemet att vi inte har plats för alla uppdrag, men det får vi nu så det känns väldigt skönt.

De fyra grundarna ser att verksamheter som XV Production har framtiden för sig.

– Många från Stockholm kommer gärna hit till Borås och utvecklar produkter med oss. Här finns ju utrymme och plats för design, produktion och utveckling. Det kommer helt klart startas upp fler verksamheter som oss. Små men duktiga mikrofabriker som kan leverera kreativa och hållbara lösningar är framtiden. Vi ser heller ingen konkurrens sinsemellan. Ska svensk textil- och modeindustri utvecklas och överleva så kommer alla entreprenörer behövas och hjälpa varandra, instämmer alla avslutningsvis.

XV Production är medlem i TEKO


Text: Henrik Eriksson, TEKO