Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

XV Atelier blickar mot framtidens modebransch

XV Atelier blickar mot framtidens modebransch

Modeföretaget XV Atelier startades 2015 med en tanke om att göra något mer än trendiga modeplagg. I dag erbjuder företaget hållbara unisexplagg med produktion och design i Borås. Genom dotterföretaget Textilstudion hjälper de samtidigt andra mode- och textilföretag med bland annat redesign och utveckling av hållbara textila produkter.

– Vi startade XV Atelier för att vi ville skapa ett hållbart modevarumärke. Vi kände att det behövdes. Att våra plagg skulle vara unisex kändes självklart. Snygga, välgjorda plagg med rena material var utgångspunkten. Och att vem som helst kan bära dem. Alla plagg designas och sys i vår ateljé här i Borås, berättar Linnea Magnusdotter, medgrundare till XV Atelier och Textilstudion.

XV Atelier och Textilstudion startades av Felicia Lundberg, Lovisa Nolander, Evelina Ingvarsson och Linnea Magnusdotter. Redan från början hade de fyra tjejerna en klar bild av vilken typ av företag och varumärke de ville skapa. Ett medvetet modevarumärke med hållbarhet i centrum i allt från materialval till design. Något som även gäller infärgningen av tygerna som används i många av produktionerna.

– Vi samarbetar ofta med Korallen som ju ligger i samma byggnad som oss. De har ju ett eget färgeri och tvätteri vilket är en stor fördel. Vi köper ofta in materialen i råväv och sedan färgar vi in dem hos Korallen. Det gör att vi kan kontrollera andelen kemikalier som används och behandla materialet på vårt sätt, säger Lovisa Nolander.

Lokal produktion ger värdefull kunskap

XV Atelier är modevarumärket där de fyra delägarna får utrymme att skapa kreativa kollektioner utifrån sina egna ambitioner. Dotterföretaget Textilstudion erbjuder produktutveckling, design och sömnad till andra aktörer i mode- och textilbranschen.

– Vi har ju goda erfarenheter och kunskaper inom konstruktion, ändringssömnad, re:design, provkollektioner och mindre produktioner. Nu när vi har varit igång ett tag så känns det helt rätt att producera allt här i Borås. Det var också därför vi startade Textilstudion, helt enkelt för att ta vara på vår kunskap, erfarenhet och våra fina lokaler, berättar Felicia Lundberg.

Textilstudion har arbetat tillsammans med Re:textile och bland annat skapat en redesign-kollektion för Lindex samt ett kommande projekt för välkända modevarumärket Cheap Monday. Under tiden har de även utvecklat egna kollektioner för det egna varumärket XV Atelier där all försäljning sker via den egna hemsidan.

– Allt jobb som vi gör inom Textilstudion gynnar samtidigt vårt modevarumärke XV Atelier. Så det är ett väldigt bra sätt att jobba känner vi. Det känns så självklart på något sätt. Modebranschen är svår i dag, men genom Textilstudion kan vi jobba med mode och skapande samtidigt som vi bygger upp XV Atelier till något större, berättar Evelina Ingvarsson.

Kollektion med inspiration från textilhistorien

Den senaste kollektionen SS 18 från XV Atelier är en rekonstruktion av textilindustrin som den fungerade i början av den industriella revolutionen med fokus på praktiska och funktionella plagg. Färgerna är nedtonade och naturliga i vita och grå nyanser. Plaggen är också designade för individen, oavsett kön, en tanke som var bärande en gång i tiden och som nu kommer tillbaka hos XV Atelier. Alla bilder till kollektionen togs vid Rydals Museum, en inspirerande industrimiljö som skapade den rätta känslan i uttrycket för kollektionen.

– Arbetskläder var ju från början enbart för män. Sedan när kvinnor började arbeta i industrin så utvecklades byxor för kvinnor, det är en fantastisk historia och det vill vi lyfta fram, det ger helt klart en annan dimension med den bakgrunden, säger Linnea Magnusdotter.

Textilstudion med dess lokala produktion, kreativitet och starka fokus på hållbarhet är ett led i samhällsutvecklingen och svarar upp till branschens framtida krav, enligt Lovisa Nolander.

– Många textil- och modeföretag känner att de vill sluta cirkeln och bli mer hållbara och då är det jätteviktigt att sådana som vi finns och kan göra det möjligt. Vi är både designmässigt starka och har den lokala produktionen. Vi tror att det kommer att starta många fler små studios runt om i landet, det är framtidens textil- och modeindustri, säger hon.

XV Ateliers kollektion för SS 18 med inspiration från textilindustrin i början av den industriella revolutionen

Borås och textila mötesplatser

XV Atelier och Textilstudion sitter i det anrika Kamgarnshuset i Göta industriområde i Borås, samma byggnad som alltså även inrymmer textil- och logistikföretaget Korallen. Något som är en stor fördel för XV Atelier och Textilstudion.

– Vi samarbetar ju inom vissa projekt och vi hjälper Korallen med en del jobb, bland annat åt Nudie Jeans, men även andra kunder. Korallen har ju en riktigt bra verksamhet och snart kommer ju även färgeriet att finnas i samma lokaler. Det gör ju att i princip hela textil- och modekedjan finns i samma byggnad, det kommer bli hur bra som helst, säger Linnea Magnusdotter och får medhåll av sina kollegor.

De fyra delägarna kommer i princip direkt från avslutade gymnasiestudier innan de startade upp de två verksamheterna.

– Jag, Lovisa och Linnea gick gymnasiet tillsammans med inriktning textildesign och fanns varandra direkt. Sedan kom Felicia in i bilden och hon är den som håller ihop alla delar i dag med bland annat kontakten med kunderna och så vidare. Alla har sin roll och funktion och vi fungerar väldigt bra tillsammans, förklarar Evelina Ingvarsson.

En av fördelarna med Borås är nätverket och mötena som skapas i staden kring Textile Fashion Center och andra mötesplatser inom branschen, enligt XV Atelier.

– Det är många entreprenörer och mindre företag som hör av sig till oss och vill ha hjälp att sy upp mindre kollektioner eller provkollektioner genom Textilstudion. De har kanske hört av någon i branschen att vi finns eller också har vi setts på något event. Det kan handla om allt från kuddar och väskor till modeplagg. Fördelen med oss är att vi har möjlighet att ta uppdrag med snäva deadlines. Ibland går det bara någon vecka från att kunden har en skiss eller design klar utifrån deras ursprungsidé. Sedan är det även etablerade textil- och modeföretag som hör av sig och den kombinationen är ju fantastisk, att kunna hjälpa både stora och små, säger Felicia Lundberg.

XV Atelier och Textilstudion består av Linnea Magnusdotter, Evelina Ingvarsson, Lovisa Nolander och Felicia Lundberg.

Vill förändra branschen till det bättre

XV Atelier och Textilstudion har märkt av en ökad medvetenhet inom hållbarhet, framför allt vad gäller sättet att arbeta på.

– Det är många aktörer i dag som börjar tänka bredare och smartare inom redesign, det är mer än bara lapptäcken av återbrukat material. Framför allt inom den ekonomiska biten. Det går att göra hur fina produkter som helst av äldre material, men det måste vara ekonomiskt försvarbart och kunna säljas, annars fungerar det inte, säger Lovisa Nolander. Samtidigt är det många modeföretag som fortsätter med samma affärsmodell som de har haft från början. Yngre och nystartade företag har nog en fördel med att slippa den bakgrunden.

Hållbarhet och en stark medvetenhet om plaggens värde är en diskussion som ständigt återkommer när de fyra tjejerna diskuterar mode- och textilbranschen. Något som också var grundtanken när de startade. Att branschen behöver förändras är alla överens om.

– Höjer vi värdet på kläder här i Sverige så kommer det förhoppningsvis att sprida sig till andra delar av världen. Men det är inte helt lätt att förklara för fabriker eller leverantörer i andra länder varför hållbarhet och arbetsmiljöfrågor är viktigt, de ser oftast enbart till den ekonomiska delen av olika anledningar, säger Linnea Magnusdotter. Det som vi ser som viktigt i Sverige är inte alltid så viktigt i andra länder.

XV Atelier har varit i gång i tre år och verksamheten rullar på med en hel del olika uppdrag, men det är inget vanligt åtta-till-femjobb.

– Det är kul, vi jobbar med det här för att vi tycker det är kul och vi jobbar sju dagar i veckan. Jobbet ger så mycket tillbaka. Vi älskar att jobba tillsammans och i samarbete med våra kunder komma fram till de bästa lösningarna, berättar Linnea Magnusdotter.

Nya kollektioner och samarbeten

Framöver blickar XV Atelier och Textilstudion mot nya mål, men utan att sätta några begränsningar i vad som är möjligt.

– XV Atelier är inte bara ett modevarumärke, utan vi vill skapa något unikt och sätta det i rätt sammanhang. Kanske kommer det förändras framöver, men att skapa ett provplagg och sedan beställa 100 artiklar av en skjorta utomlands som sedan levereras till oss, det är inte så vi vill jobba, berättar Evelina Ingvarsson.

Framöver fokuserar XV Atelier på kommande kollektioner där AW 18 precis är klar och ska presenteras på ett event den 31 maj kl 18-22 på Föreningsgatan i Göteborg.

– Vi jobbar också på ett kommande projekt inom redesign, men det är fortfarande på planeringsstadiet så det får vi återkomma till. Sedan är det kunder som ringer och vill ha hjälp med mindre uppdrag och det är kul. Vi är övertygade att XV Atelier och Textilstudion kommer att växa framöver, avslutar alla samstämmigt.

XV Atelier är medlem i TEKO


Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag