Växbo Lin lanserar kaffefilter i 100 % lin

Växbo Lin lanserar kaffefilter i 100 % lin

Växbo Lin är ett populärt linneväveri beläget i hjärtat av Hälsingland, bara en knapp halvtimme från E4 och Söderhamn. Företaget har en stark hållbarhetsprofil och väver och syr alla linneprodukter på plats i Växbo. Nu har Växbo Lin dessutom utvecklat ett flergångskaffefilter av 100 % lin som kan komposteras när det är uttjänt.

– Det är perfekt. Du använder det som ett vanligt kaffefilter i din bryggare, fast om och om igen. När kaffet är klart låter du bara filtret torka på plats i bryggaren. När det sedan har torkat så tömmer du filtret i komposten. När filtret har gjort sitt så kan det läggas på komposten eftersom det är gjort av 100 procent lin, berättar Hanna Bruce, vd och delägare.

Kaffefiltret bör kokas innan första användningen och sedan med 4–6 veckors mellanrum för att avlägsna kafferester och fett. Det går också bra att tvätta i 60 grader, utan tvätt- eller sköljmedel. Filtret håller uppskattningsvis ett antal år vilket ger många bryggningar.

– Vi har testat och utvärderat filtret själva under en tid innan vi lanserade det. Nu vet vi att det fungerar och det känns riktigt bra, säger Hanna Bruce.

Växbo Lin är ett populärt utflyktsmål under sommarhalvåret där turister från hela Sverige och utomlands besöker företaget. Totalt arbetar 14 anställda hos Växbo Lin och under sommaren växer företaget ytterligare med ett antal anställda som enbart arbetar med guidning och butiksförsäljningen på plats i Växbo. Här kan besökare inspireras genom en guidad tur i fabriken för att sedan kunna handla produkterna i butiken.

Kaffefiltret från Växbo Lin håller i flera år vilket ger många bryggningar

Årets industriminne 2019

Växbo Lin har nyligen blivit utsett till årets industriminne av SIM, Svenska industriminneföreningen med motiveringen: ”För att med hållbarhet som utgångspunkt för hela verksamheten, bevara och utveckla ett levande industriminne”.

Utmärkelsen är ett kvitto på att fabriken och företaget är uppskattat både historiskt men också för sin nuvarande verksamhet. Växbo är ett unikt kulturområde med ett rikt utbud som förutom fabriken och fabriksbutiken hos Växbo Lin även har välbevarade linberedningsverk från 1800-talet, Skvaltkvarn från 1800-talet, Smedja, Keramikverkstad, Bageri och Restaurang, allt inom promenadavstånd.

– Det är kul att inte bara museer får en sådan utmärkelse utan också vi som har full produktion. Vi brinner ju för hållbarhet, kvalitet och design och älskar att utveckla vardagsprodukter som människor uppskattar och använder i hemmet, det är så vi vill jobba, avslutar Hanna Bruce.

Läs mer om Växbo Lin i TEKO:s tidigare artikel här

Växbo Lin är medlem i TEKO