Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Värnamo Sängkläder storsatsar med ny produktionslinje

Värnamo Sängkläder storsatsar med ny produktionslinje

Sedan 1951 har Värnamo Sängkläder tillverkat bädd- och prydnadstextilier av högsta kvalitet på plats i Värnamo, bland annat kuddar, täcken, bäddmadrasser med mera. Nu har företaget investerat i en helt ny och modern produktionslinje för kuddar som redan går för högvarv.

– Det är fullt tryck i produktionen just nu och vi ökar hela tiden. I år kommer vi att producera drygt 500 000 kuddar, det är en ökning med 50 000 sedan förra året och vi tror att produktionen kommer utökas ytterligare. Vi har nya kunder på gång in och nya produkter till befintliga kunder så det är riktigt spännande, berättar Martin Åhlander, exportchef.

Omsättningen landade på drygt 58 miljoner kronor för 2018 och totalt sysselsätter företaget 38 anställda i dagsläget.

– Ökar vi som vi gör just nu så kan det bli aktuellt med ytterligare en kuddlinje om några år. Vi har också möjlighet att organisera om i våra lokaler för att optimera produktionen i alla delar, säger Martin Åhlander.

Vi går ut i fabriken och möts av en febril aktivitet. Personalen är fullt upptagna med att hantera de olika momenten i produktionen. Martin Åhlander inspekterar ett paket med tyger som blivit skadat under transporten.

– Det är viktigt att ha kontroll på alla delar, inklusive tygerna förstås, säger han.

Vi går vidare till produktionshallen för täcken som till stor del är automatiserad. Här finns ett antal maskiner uppställda som i tur och ordning sköter kardning, fixering, sömnad och packning. Alla moment övervakas av personalen som snabbt ser till att allt flyter på i produktionskedjan.

– Vi håller oss till ett skift än så länge i produktionen. Det krävs en stor ökning för att vi ska kunna utöka till tvåskift. Det är också viktigt att ta hand om personalen på bästa sätt, då köper vi hellre en ny maskin, säger Martin Åhlander. Vid vissa produktionstoppar kanske vi kan köra lite extra kvällsjobb också.

Martin Åhlander, exportchef, framför den nya produktionslinjen.

Investerat 20 miljoner i produktionen

Vi går vidare till den nya moderna hallen på 1200 kvadratmeter där företaget har investerat 9 miljoner kronor enbart i byggnaden. Utöver det tillkommer moderna maskiner för ett antal miljoner kronor. Martin Åhlander berättar om företagets satsning:

– De senaste tre och ett halvt åren har vi gjort investeringar på närmare 20 miljoner kronor. Det är så klart spännande att vi har möjlighet att satsa så här mycket. Men investeringarna är välplanerade och utifrån våra förutsättningar, säger han.

De moderna maskinerna sköter i princip allt automatiskt. Vi ser hur stoppningen till kuddarna flyttas från en maskin till en annan i ett avlångt rör fem meter över oss.

– Maskinen där borta skickar över rätt mängd stoppning utifrån hur mycket som nästa maskin kan hantera. De är programmerade och vet exakt när det är dags att skicka nytt material, allt sköts elektroniskt, berättar Martin Åhlander.

Vi stannar till vid en av maskinerna som är fylld av den fluffiga stoppningen. Genom ett fönster ser vi hur stoppningen luftas runt därinne. Därefter flyttas stoppningen vidare till en annan maskin som väger exakt rätt mängd stoppning för varje enskild kudde. Efter det tar sömnadsmaskinen vid där en industrirobot tar kudden med kuddfodral och syr sömmarna runtom.

– När roboten är klar med sömnaden så kvalitetsgranskar vi produkterna. Det är ett viktigt moment som säkerställer att produktionen håller vad vi lovar till kunderna. Därefter packas kuddarna automatiskt där borta, säger Martin Åhlander och pekar på en annan maskin. Det här är helt klart en av världens mest rationella och moderna kuddlinjer.

Jysk är den enskild största kunden där Värnamo Sängkläder levererar flera hundra tusen kuddar per år. Andra kunder är hotellkedjor, sjukhus och varuhuskedjor samt mindre inredningsbutiker. Förutom den stora produktionen av kuddarna producerar företaget även uppemot 80 000–90 000 täcken varje år. Martin Åhlander ser en stor fördel i den stora bredden av olika kundsegment.

– Vi levererar till exempel kuddar och täcken till Vings många hotell ute världen, samtidigt som vi levererar täcken till alla sjukhus i Danmark. Bredden av kunder gör oss mindre känsliga för konjunktursvängningar. I år kommer vi nog nå över 60 miljoner kronor i omsättning vilket känns jättebra, säger Martin Åhlander.

Berit Åhlander-Nilsson, delägare till Värnamo Sängkläder

Unik produktion i Sverige

Värnamo Sängkläder med varumärket Värnamo of Sweden är den enda aktören som tillverkar täcken och kuddar i Sverige. För bara 25 år sedan fanns det cirka 6–8 företag i branschen, men de blev antingen uppköpta, flyttade produktionen utomlands eller tvungna att lägga ner till följd av vikande lönsamhet, enligt Martin Åhlander.

– Det gäller att inte stå och falla med en stor kund, då är det väldigt riskabelt. Vi känner oss trygga i vår verksamhet, men slår oss inte till ro. Det gäller att utveckla företaget och hela tiden förbättra oss. Till hösten återkommer också en stor kund till oss efter att ha gjort ett uppehåll under några år. Så det känns extra kul. Då vet vi att vi gör något bra, säger han.

Kvalitet är företagets signum och man undviker medvetet att ge sig in i de lägsta lågprissegmenten. Produkterna är märkta med OEKO-TEX och Trygg Textil vilket säkerställer att produkterna är fria från hälsofarliga kemikalier.

– Vi ska också börja använda mer återvunnen polyester i stoppningen i våra produkter vilket känns bra. Dessutom ska vi certifiera oss enligt Global Recycle Standard. Jag har letat men inte hittat någon kudde på marknaden som är certifierad enligt GRS. Vi måste ta hand om naturen och de närmaste fem åren kommer det bli en explosion av efterfrågan av kuddar med miljöcertifiering, säger Martin Åhlander.

En av storsäljarna via den egna e-handeln är kudden Anemon XL som fick stor uppmärksamhet för några år sedan då en kund recenserade kudden på en resesajt.

– En kvinna hade haft nackproblem, men efter ett par nätter med Anemon XL så kände hon att smärtan nästan försvann. Hon skrev om sin upplevelse på sajten och så följde andra kunder efter och de skrev också recensioner vilket gjorde att kudden sålde slut hos återförsäljarna. Kudden är också populär hos kiropraktorer vilket känns bra. Den är ju lite unik då kudden är större både på längden och bredden, säger Martin Åhlander.

Generationsväxling på gång

Konkurrensen inom bädd- och inredningstextilbranschen är tuff, men Värnamo Sängkläder har en stabil marknad där företaget har möjligheter att växa.

– Vi kan helt klart konkurrera med båda Baltikum och Kina när det gäller mellanprissegmentet av kuddar. Det är produkter som har en högre kvalitet jämfört med de allra billigaste alternativen. En finare produkt kan inte komprimeras eller vakuumpressas och då är det mycket luft som måste fraktas från till exempel Kina. Det är mycket pengar som försvinner i frakten, dessutom blir ledtiderna mycket längre. Vi kan också ha ett lager av kuddar där kunderna kan göra avrop och få snabba leveranser. Sedan har vi också möjlighet att skräddarsy storleken på kuddarna utifrån kundernas önskemål, säger Martin Åhlander.

Värnamo Sängkläder är ett familjeföretag som drivs i andra generationen. Om två år fyller företaget 70 år och Martin Åhlander avslöjar att en generationsväxling pågår i verksamheten.

– Vi tittar hur vi på bästa sätt kan växla över verksamheten till oss som är lite yngre. Det tar tid och allt ska kännas bra, men det är kul att det finns en generation som vill ta över och att företaget går bra. Det är ju en spännande tid för oss, avslutar han.

Värnamo Sängkläder är medlem i TEKO


Text av: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO