Tre varv runt Jorden av textila band

Tre varv runt Jorden av textila band

Bilden: Christer Andersson och Magnus Wahlgren, delägare av Texrep Foto: Henrik Eriksson, TEKO

Texrep i Överlida tillverkar textila band för ett antal branscher. Företaget har den senaste tiden utvecklats starkt, mycket tack vare de nya ägarna som tog över verksamheten för två år sedan.

– Textila band är något många tar för givet och kanske inte tänker på, men det finns överallt i samhället: i joggingbyxorna och i jackan, i sjukvårdsmiljöer eller i persiennlinan vid fönstret. Vi finns överallt och levererar upp emot 3000 olika produkter. En grov uppskattning är att vi tillverkar band som räcker tre varv runt Jorden per år, säger Magnus Wahlgren, delägare.

Texrep grundades 1948 med fokus på reparation av textila maskiner. I dag omfattar verksamheten 46 anställda fördelat på ett antal produktionsenheter i Överlida, Sjuntorp och i Lettland. Företaget ägs sedan två år tillbaka av Christer Andersson och Magnus Wahlgren som båda har lång erfarenhet av textilbranschen.

– Både jag och Christer har varit verksamma i Texrep tidigare. Sedan fick vi möjlighet att ta över företaget 2017 vilket känns väldigt bra i dag, säger Magnus Wahlgren.

Texreps historia var nära att få ett slut 2009 då företaget gick i konkurs. Men förra ägaren Bertil Johansson beslutade sig för att köpa tillbaka verksamheten. Under 2017 tog Christer och Magnus över företaget då Bertil gick bort.

– Vi har alla tillverkningsprocesser som en bandtillverkare behöver. Vi har vårt eget fläteri, virkeri, bandväveri och färgeri. Det ger oss möjlighet att utveckla produkter tillsammans med kunderna. Förutom vårt standardsortiment så erbjuder vi även tekniska band som uppfyller en rad speciella kravspecifikationer, berättar Magnus Wahlgren.

Egen tillverkning ger Texrep goda möjligheter till produktutveckling

Kunder inom många branscher

Texrep är certifierade enligt OEKO-TEX® standard klass I och II samt ISO 9001:2015. Företaget uppfyller även de krav som ställs inom Reach-förordningen i EU. I sortimentet syns allt från flätade band, bomullsskråband, virkade linor och kardborreband till elastiska band samt flamskyddade reflexband och värmeskurna band med mera.

– Vi har en stor mix av kunder i många olika branscher och det tycker vi är bra för verksamheten. Vi står inte och faller med en eller ett par kunder vilket är en trygghet, säger Christer Andersson.

De senaste två åren har de båda ägarna fokuserat på att förbättra verksamheten på ett antal plan. Inte minst inriktningen på försäljningen.

– Texrep har historiskt sett varit starka inom hemtextil, men vi vill förändra inriktningen och satsa mer på det tekniska området. Det har vi påbörjat nu och det känns riktigt bra, säger Christer Andersson.

Texrep erbjuder en bred mix av textila band

Stark utveckling ger trygghet

Omsättningen har stadigt ökat från 43,5 miljoner kronor år 2017 till uppskattningsvis cirka 56–57 miljoner kronor under 2019. Samtidigt har antalet anställda legat relativt konstant, med några nyanställda och pensionsavgångar. Resultatet för 2018 var positivt med cirka 3,5 miljoner kronor i vinst.

– Det känns bra att ökningen i omsättning också ger ett bra resultat. Det ger en trygghet för hela företaget. Vi har varit mycket mer aktiva ute på marknaden och hittat nya kunder. Dessutom har vi engagerade medarbetare med hög kompetens. Många har jobbat här i många år och vi har även fått in några nyanställda den senaste tiden som tillför nya synsätt och influenser vilket är extra roligt. Det är viktigt att förnya sig som företag, men samtidigt ha tryggheten i produktionen, säger Christer Andersson.

Texrep har en relativt spridd produktion där fyra produktionsenheter finns i Överlida, ett väveri i Sjuntorp samt en mindre produktionsenhet i Riga i Lettland där företaget också håller lager för kunder i Baltikum.

– I den ena anläggningen här i Överlida har vi skärning av textila band och på en av våra andra enheter bara några hundra meter bort finns skärning av mer tekniskt textil, till exempel band till livsmedels- och sjukvårdsindustrin. Sedan har vi också en förpackningsenhet där vi packar produkter för leverans till grossister. I Sjuntorp finns vårt väveri där vi tillverkar vävda band för bland annat fordonsindustrin och sjukvård, berättar Magnus Wahlgren.

Svensk tillverkning ger korta ledtider

Svensk tillverkning blir allt viktigare

Cirka 20 procent går på export medan resten levereras till den svenska marknaden. Christer Andersson nämner den svenska tillverkningen som en kommande nyckel till utveckling och expansion.

– Hållbarhet och miljö är något många företag tittar på och det här tror vi är bara början. Vår tro är att företag kommer belägga sina produktioner så nära Sverige som möjligt och inte transportera rund gods i samma utsträckning som i dag. Om så blir fallet så kommer det absolut gynna Texrep ännu mer än i dag. Vi ser att våra kunder uppskattar att vi har svensk produktion. Det blir också en helt annan leveranskedja där ledtiderna kortas ner och så har vi full kontroll på tillverkningen, säger Christer Andersson.

Både Christer och Magnus har lång erfarenhet av textilbranschen.

– Jag började som säljare en gång i tiden här på Texrep. Men drev sedan egen verksamhet under tio år som jag sålde. Längtan efter textilbranschen blev däremot för stark så jag började jobba som konsult hos Texrep i något år och redan då diskuterade jag och Magnus att ta över verksamheten. Men det skulle dröja ytterligare fyra år innan det blev verklighet. I dag känns det väldigt kul att få driva företaget vidare och utveckla Texrep, berättar Christer Andersson.

Magnus Wahlgren har till största delen haft sin bas i trakterna kring Överlida under hela sin karriär.

– Min far drev textil verksamhet och grundaren på Texrep övertalade honom att flytta sin verksamhet till Överlida en gång i tiden. Jag och min syster tog över min pappas verksamhet 1987 och drev det under tio år innan vi beslutade att sälja företaget till Bertil Johansson som då ägde Texrep. Jag följde med och började som anställd hos Texrep så jag har varit här i nästan 20 år med undantag för åren då jag och Christer drev ett annat företag tillsammans, säger Magnus Wahlgren

Texrep har stor kunskap inom utveckling och innovation där de samarbetar med flera kunder som vill utveckla sina produkter vidare. En viktig del i Texreps framgångar handlar om relationer och kundvård där långsiktighet är ett nyckelord.

– Det gäller relationer till både leverantörer och kunder. Vi byter sällan ut någon leverantör vilket är en trygghet för våra kunder och vår egen produktion. Det är helt klart en spännande framtid vi har framför oss. Vi känner oss trygga med verksamheten och den utveckling som vi har, avslutar de båda.

Texrep är medlem i TEKO


Text och foto: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO