Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Tobex skapar digitala textiltryck med minimal miljöpåverkan

Tobex skapar digitala textiltryck med minimal miljöpåverkan

Bilden: Textiltryck av Tobex för modedesignern Ida SjöstedtFoto: TEKO

Tobex är ett prisbelönat digitalt textiltryckeri som startades år 2000 i Borås. Företaget drivs av Torbjörn Johansson och Eva Théen-Johansson och erbjuder digitalt textiltryck inom en rad olika områden, bland annat hemtextil, offentlig miljö, mode/scenkläder och vepor och flaggor med mera. Kunder är allt från konstnärer och arkitekter till designers och stora företag.

Tobex erbjuder digitaltryck för både stora och mindre serier med allt ifrån enstaka meter upp till flera tusen löpmeter. I företagets materialbank finns ett brett sortiment av vävar för alla tänkbara tillämpningar, till exempel vävar för kuddar, gardiner, möbler, dukar, handdukar och mycket mer. Sedan starten för snart tjugo år sedan har företaget alltid hållit en hög miljöprofil.

– Vi har valt att enbart jobba med vattenbaserade färger, helt enkelt för miljöns skull och för att vi känner att det blir bäst även för oss som jobbar här. Alla våra färger har certifieringen Öko-Tex Standard 100 produktklass 1 och är godkända för baby- och barnkläder. Så om vi till exempel trycker en flagga så är även färgerna där godkända för baby- och barnkläder vilket är ganska speciellt, säger Eva Théen-Johansson.

Tack vare att Tobex trycker med pigment-, dispersions- och reaktivfärger kan de trycka mönster och bilder på i stort sett alla textila material. Det gör att de även kan trycka på kundernas egna tyger.

– Tygerna behöver inte vara speciellt förberedda för digitaltryck men måste ha en normal förbehandling för tryck, så att väven är ren och fri från vävnings- och spinnkemikalier. Vid reaktiva tryck så gör vi en egen förbehandling, säger Eva Théen-Johansson.

Eva Théen-Johansson och Torbjörn Johansson, ägare av Tobex

Tobex gör en hel del uppdrag för olika textilkonstnärer som vill ha speciella uttryck på sina kreativa idéer. Här hjälper företaget till att förverkliga konstnärernas idéer. Bland annat tryck på tyg till allt från kuddfodral och handdukar till gardiner. Några av kunderna är Göteborgsteatern, Dramaten, Norrlandsoperan, Nordiska Etikettbolaget, modedesigners såsom Ida Klamborn och Ida Sjöstedt. Andra uppdragsgivare är barnklädesdesignern Emilia Linderholm, konstnären Heli Heino och mönsterdesignern Nadja Wedin och många fler.

– Vi har även en egen sömnadsavdelning så kunderna kan välja om de vill att vi syr upp det här på plats. Det handlar oftast om hur snabbt de behöver ha produkterna klara. Vi samarbetar också med Svenljungaverken som syr på uppdrag samt Gardinfabriken i Limmared när det gäller produkter för offentlig miljö. Sedan finns också Primetex och LingboTextilinredning som alltid sköter sömnaden själva och vi trycker tyget, säger Eva Théen-Johansson.

Tobex samarbetar även med företag i Polen och Estland som kan sköta sömnaden vid större uppdrag. Omsättningen för 2017 blev cirka 8 miljoner kronor och totalt arbetar 8 anställda i företaget.

Både Torbjörn Johansson och Eva Théen-Johansson har lång erfarenhet från branschen vilket är viktigt i flera avseenden.

– Torbjörn är ju kemiingenjör i grunden och är specialiserad på textilkemi och har varit både arbetsledare och tryckerichef på olika textilföretag. Jag har skräddar- och designutbildning i grunden så vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Vi har ju inte bara en RIP (dator som tolkar koder i en fil och vidarebefodrar för utskrift) och trycker kundens levererade fil och säger till kunden att: ”Det blev så här”. Vi går verkligen in i detalj och jobbar med färgerna i maskinerna utifrån kundernas önskemål och försöker alltid lösa uppdragen på ett optimalt sätt, säger Eva Théen-Johansson.

Tobex har även en egen sömnadsavdelning och kan sy upp produkterna på plats för de kunder som önskar

Kvalitetsmedveten produktion

Vi rör oss ut i företagets välordnade lokaler och möts av en imponerande maskinpark där ett antal olika digitala tryckmaskiner går på högvarv. I en av de stora maskinerna trycks rejäla vepor till ett av riksdagspartierna inför ett evenemang. I en annan maskin trycks ett färgstarkt motiv på en stor textil våd för en konstnär. Torbjörn Johansson är fullt upptagen med att inspektera resultatet. Den höga kvaliteten på trycket är ett av Tobex främsta kännetecken.

– Med digitaltryck behöver du inte längre hålla dig till enstaka eller ett fåtal färger i din design. Vi kan trycka tusentals färger utan att det kostar något extra. Det gör att vi bland annat kan trycka målningar, toningar och fotografier med mycket bra färgåtergivning och hög upplösning, berättar Torbjörn Johansson.

En av tryckmaskinerna rör sig från en sida till en annan med full precision. På den textila väven växer ett färgstarkt motiv fram med skarpa detaljer.

– Det varierar i produktionen vilken typ av maskin vi använder. Till exempel i den här maskinen kör vi just nu någonting vi kallar för Uni. Det gör att maskinen endast trycker åt ena hållet för att få högsta möjliga kvalitet i trycket. Här är det reaktiva färger vi använder så väven har förbehandlats innan själva trycket. När maskinen sedan är klar med trycket så ska tyget ångas, tvättas och torkas. Först därefter ser vi om resultatet blir optimalt och enligt kundens önskemål, säger Torbjörn Johansson.

En av Tobex stora fördelar är de snabba leveranserna och flexibiliteten i produktionen.

– Vi kan ju trycka mindre serier vilket är en fördel för konstnärer, kreatörer och arkitekter som kanske inte alltid vill ha så stora upplagor. Men också för större företag som kanske vill testa en ny kollektion eller skapa prover. Genom att vi trycker digitalt så kan vi lägga in mindre serier i produktionen på ett ganska enkelt sätt. Det är också viktigt ur hållbarhetssynpunkt där företagen kan trycka upp exakt det antal som de har sålt, då undviker de överproduktion. Sedan tycker vi att det är viktigt att samarbeta med andra textilföretag i regionen och i Sverige, speciellt när det är något uppdrag som har snäva tidsramar, berättar Eva Théen-Johansson.

Tobex har fått många olika utmärkelser genom åren i den internationella branschtävlingen FESPA Awards vilken vittnar om företagets stora kunnande.

– Vi brukar tävla i en klass, Roll-to-roll printed textile. Första gången vi var med och tävlade var 2007 och då vann vi med en gobeläng som vi gjorde för Torpa Stenhus. Sedan dess har vi fått ett antal utmärkelser vilket är riktigt kul. Förra året fick vi till exempel Silver med vårt bidrag ”Animal printed cushion covers” som vi tryckte för Nadja Wedin, säger Eva Théen-Johansson.

Färgstarka kuddfodral som Tobex tävlade med i den internationella branschtävlingen Fespa Awards 2017

Snabbt och flexibelt

Vi går vidare ut till sömnadsavdelningen där ett antal symaskiner finns uppställda intill de anpassade skärborden. Här ligger tyger med olika tryckta mönster som ska bli kuddfodral. Många av uppdragen handlar om enklare sömnad där Tobex färdigställer produkterna till kunderna, till exempel klipper, och syr samt fäster logotyper på produkterna.

– Vissa kunder vill att vi sköter allting och då ordnar vi det. Många uppskattar den servicen och att tyget inte behöver skickas vidare till någon som ska sy. Det är också kul att många vågar prova sina designidéer och där finns vi som en pålitlig partner. Det finns dessutom många fördelar att anlita oss gentemot att trycka någonstans ute i världen. Våra kunder kan ju i princip åka hit om det är någonting specifikt som de vill prata genom. Sedan slipper du som kund binda upp pengar i stora serier, du kan beställa den mängd tyg som redan är sålt. Som företaget har vi också möjlighet att skala upp verksamheten. Här finns lokalerna, maskinerna och personalen så vi ser positivt på utvecklingen och hoppas få in nya kunder och uppdrag, avslutar Torbjörn och Eva.

Tobex är medlem i TEKO

Se film om Tobex hos Make Works Sweden