Shyness Interior firar 10 år – tar hållbarhet till nästa nivå

Shyness Interior firar 10 år – tar hållbarhet till nästa nivå

Shyness Interior startades 2009 av Anna Bilén och firar 10-årsjubileum i år. Företaget fokuserar på hållbara inredningstextilier med design som inspireras av det östgötska slättlandskapet där tyger gått i generationer och där människor tar tillvara på naturens resurser.

– Jag växten upp på Östgötaslätten och det har präglat mig och mitt företag. Tanken från början var att skapa ett varumärke med genomgående hög kvalitet, hållbarhet och ett personligt uttryck, säger Anna Bilén.

I år fyller företaget 10 år och det firas genom att lansera fyra exklusivt designade påslakanset signerade Judith Fjellstedt, modeskapare och skräddare från Nya Zeeland.

– Vi har tagit hållbarhetstanken till en ny nivå med påslakanset baserade på spillbitar från vår övriga produktion. Judiths tolkning gör att jag kan se vad vi har åstadkommit genom alla år och numera designar vi också för att använda spillmaterialet i hela vår verksamhet, berättar Anna Bilén.

De exklusiva påslakanseten finns endast tillgängliga via utlottning där överskottet tillfaller Käringsöns Hembygdsförening. På Käringön utanför Göteborg finns också Shyness Interiors konceptbutik där hela företagets kollektion finns tillgänglig.

Jubileumskollektionen från Shyness Interior som skapats utifrån spillmaterial i den övriga produktionen.

Anna Bilén har en bakgrund som textilingenjör och har många års erfarenhet av arbete inom textilbranschen med fokus på inköp och design. Redan från starten av Shyness sjösattes en hållbarhetsmodell som bygger på kollektioner i tidlös design.

– För oss är det viktigt att kombinera rätt material för respektive produkt och samtidigt korta transporter för minsta möjliga miljöpåverkan, berättar Anna Bilén.

Prisbelönta produkter

Redan under första året uppmärksammades Shyness när bäddtextilierna Sober och Serenity fick ta emot Elle Interiörs Designpris som Årets sovrumsprodukt med motiveringen: ”Tidlöst men ändå modernt i både uttryck och material”.

I dag erbjuder Shyness allt från bäddtextilier och bordsartiklar till kuddar, necessärer och plädar. Företagets produkter finns tillgängliga genom ett antal återförsäljare i hela landet samt dessutom i Schweiz och Japan. All tillverkning sker inom EU där bäddlinne och bordslinne tillverkas främst i Baltikum och plädar i Italien.

– Våra produkter har ju en hög kvalitet och med ett exklusivt och personligt uttryck som passar bra för hotell, restauranger och boendeanläggningar. I dag finns vi också hos ett antal herrgårdar och hotell. Vårt bäddlinne är vävt av 100% långfibrig och kammad bomull till en tätslagen perkal, det ger en mjuk och sval känsla som tål att användas och tvättas 365 dagar om året, berättar Anna Bilén.

Anna Bilén, grundare av Shyness Interior på årets Formex-mässa i augusti.

Fortsatt fokus på hållbarhet

Hon berättar att företaget nu tar nästa steg i hållbarhetsarbetet utifrån arbetet i linje med Biolyftet.

– Nu väntar spännande steg i utvecklingen. Vi offentliggör vår hållbarhetsmodell 2.0 där vi fortsätter att utgå från hållbar design, parallellt fasar vi ut plaster i förpackningar, övergår till fibrer med lägre miljöpåverkan och det kommer också ett nytt klassiskt mönster som är inspirerat av bolsterranden, avslutar Anna Bilén.

Shyness Interior är medlem i TEKO


Text av: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO