Sätila of Sweden fyller 125 år – lanserar jubileumskollektion av plagg

Sätila of Sweden fyller 125 år – lanserar jubileumskollektion av plagg

Bilden: Surteby polo är ett av de nya plaggen från Sätila, tillverkad i Sätila. Foto: Sätila

Sätila grundades 1896 och är ett av de ledande företagen inom design, utveckling och tillverkning av stickade accessoarer. Nu tar Sätila ett steg längre och utvecklar en hel kollektion av plagg.

– Vi hade planer på jubileumsfest och något event i bygden här omkring, men det är väldigt svårt att planera för så vi får se vad vi kan göra, under tiden vi satsat på den här kollektionen och vårt digitala utvecklingsarbete istället och det känns superbra. Responsen har varit mycket positiv redan, säger Sara Nevander, vd och delägare.

Under 2021 firar Sätila 125 år som producent av premium stickade accessoarer. Företaget har gått tillbaka till sina rötter och tagit hand om sitt ursprung och arv och skapat en kollektion i ull för både dam och herr som består av jackor, tröjor och klänningar. Allt är producerat med en perfekt ba­lans mellan mysigt och bekvämt utan att offra kvalité eller funktion.

– Det är en genomtänkt kollektion i hållbara materi­al, stickad eller helt tillverkad i vår egen fabrik här i Sätila. Tillsammans med en stilren design och klassiska färger gör att detta är plagg att investera i och behålla länge. Vår filosofi är att du ska känna dig välklädd och bekväm i varje situation och samtidigt med ett medvetet sinne, säger Sara Nevander.

Sarek sweater ingår i den nya kollektionen från Sätila. Mönstret är från 1970-talet och Sätila har sedan tidigare även en mössa med samma mönster. Foto: Sätila

Hög nivå av hållbarhet

Redan från start har hantverket varit en prioritet och Sätila kompromissar aldrig med kvalité eller funktion. Genom stickarnas varsamma händer tillverkas en produkt som är genomtänkt och gjord för att hålla länge.

– Vi är stolta över att hålla en hög nivå av hållbarhet och att vara ett socialt ansvarstagande företag. Med en genomtänkt design, egen produktion i Sverige och noggrant utvalda material från Europa hålls både sinnet och kroppen varm. Den här kollektionen som vi nu lanserar kan du använda hela året då ull är ett sådant fantastiskt material, berättar Sara Nevander.

Sätila har genom årtionden uppmuntrat ett liv utomhus, oavsett om du är en stadsmän­niska som uppskattar livet i city eller en person som spenderar helgerna med att vandra i skogen finns en passande produkt från kollektionen som håller dig snygg, varm och medveten.

Rene scarf och Gårda jacket från Sätila. Foto: Sätila

Den nya kollektionen är en nystart och tanken är att Sätila ska fortsätta tillverka plaggen även efter jubileumsåret. Kollektionen släpps till hösten via återförsäljare och på den egna hemsidan.

– Vi vill ju hålla kvar vid vår inriktning som är stickat och som vi är experter på så självklart ska vi ta tillvara på vår fulla potential. Det här ska ses som en smygstart och sedan kommer vi fortsätta utveckla plaggen och kollektionerna. Vår ambition framåt är att ta hem mer produktion till Sverige vilket ligger i tiden, säger Sara Nevander.

Grebbeshult Hoodie i unisex är stickad och finns i gul och röd färg. Foto: Sätila.

Positiv start på 2021

Under det tuffa året som gått har Sätila även satsat och utvecklat företagets digitala tjänster vilket kommer underlätta för kunderna samt även satsningar på sociala medier som kommer stärka verksamheten. Varje år stickar företaget cirka 300.000 mössor på plats i Sätila. Och nu alltså även andra typer av plagg. Totalt arbetar 13 anställda på fabriken i Sätila. Omsättningen för 2019 låg på cirka 28 miljoner kronor. Under 2020 sjönk omsättningen med cirka 16-20 procent vilket inte kom som någon överraskning enligt Sara Nevander.

– Det var förstås otroligt tufft, men vi har haft en väldigt bra januari nu så vi hoppas att 2021 kommer bli avsevärt mycket bättre. Men det är svårt att planera då pandemin fortfarande är så stark. Samtidigt är det så mycket positivt som händer hos oss just nu så vi ser väldigt ljust på framtiden, avslutar hon.

Sätila of Sweden är medlem i TEKO


Text: Henrik Eriksson, TEKO