Ny fiberscanner invigd hos Wargön Innovation

Ny fiberscanner invigd hos Wargön Innovation

Onsdag den 14 april invigdes en ny fiberscanner hos Wargön Innovation. Den använder NIR-teknologi för automatisk textilsortering och ökar möjligheterna att utveckla textilflöden för både återbruk, redesign och materialåtervinning, något som krävs om allt material ska kunna tas om hand i framtiden

Sorteringsutrustningen med Fibersort-teknologin är uppbyggd inom projektet Wargotex Development och har finansierats via Re:source samt av Sveriges Textil- och modeföretag, TEKO, och Högskolan Väst.

Genom invigningen av den automatiska fibersorteraren blir Wargön Innovation i Vänersborg Nordens enda kompletta test- och demoanläggning för automatisk sortering av textilflöden baserade på de nya krav som kommer.

– Sorteringskapaciteten behöver bli mycket större och för att kunna ta hand om all textil så måste vi utveckla nya tekniker för textilsorteringen, men även för entreprenörer som vill använda textilierna så behöver de provbatcher som vi kan hjälpa till med, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.
Mer information om fiberscannern