Närproducerad designshopping hos Ekelunds i Horred

Närproducerad designshopping hos Ekelunds i Horred

Ekelund, Linneväveriet i Horred, är Sveriges äldsta linneväveri och grundades 1692. Det familjeägda företaget levererar förstklassiga textilier till hela världens hem. Nu lanserar Ekelunds ett lokalt handelssamarbete tillsammans med Sätila of Sweden, Berghems Väveri och Horredsmattan – alla med egen textiltillverkning i närheten av Horred.

– Vi samlar alla fyra starka varumärkena här hos oss och erbjuder kunder och resenärer att handla på plats precis intill riksväg 41 mellan Borås och Varberg. Det är ett sätt att lyfta fram den lokala textiltillverkningen och hjälpas åt att synas. Vi är även alla starka på design så vi tror att många besökare uppskattar möjligheten att kunna handla de fina produkterna. Sätilas sortiment har vi haft i butiken ett par veckor och redan sålt en hel del så det känns riktigt bra, säger Fredrik Svenberg, produktionschef på Ekelunds.

Hos Ekelunds sker all tillverkning i den egna fabriken i Horred några mil sydöst om Göteborg. Här har företaget tillgång till en komplett fabrik med högteknologiska vävmaskiner, beredning och konfektion. Ekelund har varit miljöcertifierade sedan 1990-talet och produkterna är miljömärkta med GOTS, Global Organic Textile Standard. Fabriken är öppen för besökare att ta del av varje dag.

– Fabriken är ju ett besöksmål i sig och mycket populär bland våra besökare. Det känns riktigt kul att kunna samarbeta med företagen runt om oss och lyfta fram svensktillverkad textil av yppersta kvalitet. Nu på lördag klockan 10–15 smygstartar vi inför julen med shoppingmys med många fina erbjudanden. Jultomten är också på plats och delar ut gratis julklappar till alla barn. Dessutom bjuder vi på glögg, pepparkakor och skumtomtar med mera, avslöjar Fredrik Svenberg.

Fredrik Svenberg lyfter fram enkelheten för besökare att bara stanna till och titta in då Ekelunds ligger precis bredvid riksvägen mellan Borås och Varberg.

– Det passerar mycket biltrafik här utanför så vi har väl egentligen ett optimalt läge. Vi börjar att erbjuda de här varumärkena så kanske vi kommer lägga till några fler beroende på hur det faller ut. Vi har haft ett toppenår här på Ekelunds och ligger över budget vad gäller försäljningen så det känns förstås väldigt bra också, avslutar Fredrik Svenberg.

Sätila of Sweden som ligger bara 3 mil från Ekelunds i Horred har 122 år av historia som tillverkare av mössor på plats i Sätila. I dag finns en unik bank av kunskap och erfarenhet kring den textila produktionen i företaget.

Berghems Väveri ligger knappt 2 mil från Ekelunds och är ett familjeföretag som producerat vävda textilier i över 60 år. I sortimentet syns bland annat möbeltyger och andra textilier för offentlig miljö samt teknisk textil och varumärket Ljungbergs med tryckta tyger.

Horredsmattan ligger granne med Ekelunds i Horred och företaget tillverkar mattor gjorda av plast, garn eller en kombination av båda. Tillverkningen sker i den egna fabriken i Horred.

Kontakt för mer information: Fredrik Svenberg, Ekelunds: [email protected]


Text: Henrik Eriksson, TEKO