Myten är krossad – textilindustrin inte större klimatbov än flyget och färjorna vid en korrekt jämförelse

Myten är krossad – textilindustrin inte större klimatbov än flyget och färjorna vid en korrekt jämförelse

Det senaste året har det florerat uppgifter som spritts över hela världen om att textil- och modeindustrin är en större klimatbov än flyg- och båtindustrin. Det stämmer inte, enligt Ecotextile News, som har gjort en kartläggning över hur siffrorna har tagits fram som ligger till grund för påståendet.

Felaktiga jämförelser
Uppgiften om att textilindustrin är mer miljöpåverkande än både flyg- och färjeindustrin kommer från en rapport publicerad av Ellen MacArthur Foundation 2017, enligt EcoTextile News. Rapporten, A new textiles economy: Redesigning fashion’s future konstaterar att textilindustrin ger upphov till 1,2 miljoner ton koldioxidutsläpp vilket skulle vara mer än alla flyg- och båttransporter tillsammans.

Det problematiska i rapporten är att koldioxidutsläppen i textil- och modeindustrin uppstår till 80 procent i produktionsledet. Så hur ser det då ut i produktionen av flyg och båtar? Hur stor klimatpåverkan har tillverkningen av flygplanen, färjorna samt byggandet av flygplatserna och hamnarna och driften av dessa? Enligt EcoTextile News finns inte dessa parametrar med i beräkningen av koldioxidutsläppen för flygen och färjorna. Det är endast själva resorna och transporterna och de direkta utsläppen som ligger till grund för påståendet från Ellen MacArthur Foundation.

New York Times har också avslöjat myten
Även New York Times har undersökt påståendet genom reportern Vanessa Friedman och kallat det för ”The Biggest Fake News in Fashion”. Hon har bland annat intervjuat Jason Kibbey från Sustainable Apparell Coalition som säger att påståendet inte stämmer.

Mer information
• Ecotextile News ”Busting Myths: Why fashion’s carbon footprint is not bigger than flights and shipping” (OBS! låst artikel)
• Ellen MacArthur Foundation: ”A new textiles economy: Redesigning fashion’s future”
• New York Times ”The Biggest Fake News in Fashion”: Vanessa Friedman

Kontakt
Cecilia Tall, Generalsekreterare TEKO, [email protected], tfn: 08-762 66 63