Konfektion 4.0 är ett unikt projekt för att ta tillvara på kunskap och trygga framtidens textila sömnadsproduktion. Science Park Borås har fått projektmedel från Europeiska asyl-, migrations och integrationsfonden till initiativet. Genom att inventera kunskaper hos nyanlända och utveckla sömnadskompetensen i Borås ska man ta tillvara på migrationens möjligheter kopplat till behovet av ny kompetenskraft inom textil sömnadsproduktion.
– För att möta migrationens utmaningar och möjligheter krävs djärva idéer. Vår ambition för Science Park Borås är att erbjuda en test- och demonstrationsarena där nya idéer omsätts till praktik kopplat till textil och mode samt hållbar samhällsutveckling, säger Ulrika Nilsson, projektkoordinator, Science Park Borås.
Den nya textila anläggningen ska erbjuda en arbetsplats för 100 konfektionsarbetare. Här ska nya affärsmodeller med fokus på cirkulär ekonomi och flexibilitet prövas kopplat till hållbar utveckling och ”design för re:design” samtidigt som maskinparken kan användas för validering av kompetenser inom sömnad
– Historiskt sett har vi i textilindustrin alltid varit duktiga på att ta tillvara på inflyttade människors kunskaper och erfarenheter. Det behövs även i framtiden för att skapa utveckling och stärka Sveriges konkurrenskraft inom textilbranschen. Konfektion 4.0 kan använda människors textila kompetens och samtidigt bidra till att förbättra integrationen i samhället på ett bra sätt, säger Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO.
Initialt läggs grunden till ett långsiktigt genomförandeprojekt i partnerskap mellan Science Park Borås/Högskolan i Borås, Marketplace Borås och Proteko/Nordisk Designskola i samverkan med Borås Stad, Arbetsförmedlingen, Inkubatorn i Borås, Modeink Kanico AB och TEKO. Insatsen medfinansieras av Europeiska asyl-, migrations och integrationsfonden.