Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Hela livscykeln viktigare än enskilt fiberval när det gäller hållbarhet

Hela livscykeln viktigare än enskilt fiberval när det gäller hållbarhet

Mistra Future Fashion har precis lanserat två omfattande rapporter som berör hållbarhet i produktionskedjan. Analyserna visar att materialet i sig inte är avgörande för ett plaggs totala miljöpåverkan. Istället är transparens i produktionskedjan en viktigare hållbarhetsfråga än vilken sorts fiber som används i plagget.

Dr Sandra Roos vid RISE förklarar varför livscykelperspektivet bör användas:

– När man räknar ut den totala miljöpåverkan av ett plagg tittar man inte bara på vilket material som används i själva plagget, utan även vilka resurser som använts för att framställa plagget. Även om plagget är tillverkad av ekologisk bomull kan fabriken ha använt sig av giftiga färgämnen och fossila bränslen för energiförsörjning, vilket därför drar upp miljöpåverkan på plaggnivå, säger hon.

Den nya studien undersöker även huruvida så kallade ”nya hållbara fibrer”, redan tillgängliga på marknaden eller i pilotskala, faktiskt är bättre ur miljösynpunkt. I dagsläget är bomullsfibern den mest eftertraktade naturliga fibern, men odlingsmetoderna ifrågasätts ofta då det bland annat innefattar konstbevattning och stora mängder pesticider. Ett mer hållbart alternativ till konventionell bomull behövs, och i praktiken har bomull sedan länge ersatts av skogsfibrer eller syntetfibrer av ekonomiska skäl. Resultaten visar dock att ingen nuvarande tillgänglig fiber kan ersätta bomullens alla egenskaper. Istället menar forskarna att vi måste se över vilken fiber som används till vilken typ av produkt.

Vidare menar forskarna att det kan vara missvisande att klassa nya innovationer som just ”hållbara”. Det finns fortfarande inte tillräckligt med data för att kunna bedöma många av de innovationer som presenteras som ”hållbara” säger Dr Gustav Sandin vid RISE,

– Utan tillförlitliga data finns det risk att investeringar i ny fiberteknik inte görs där den största miljövinsten finns. Det finns också en risk för att nya och bättre fibrer blir undervärderade i beslutsprocesser på grund av dataluckor i förhållande till etablerade fibrer, detta gäller data på miljöpåverkan såväl som på tekniska egenskaper, vilket vi också redovisar data på i vår nya rapport, säger han.

Fiber Bible #1 och Fiber Bible #2 är nya rapporter från Mistra Future Fashion

Ladda ner de två fiberrapporterna här