Samverkansprogrammet Näringslivets klimatomställning presenterades i juni 2019 och i februari i år sattes gruppen samman. Samverkansprogrammen bidrar till att samverkan över traditionella sektors- och branschgränser, samt bidrar till en samordning av nationella innovationssatsningar och kraftsamling inom utpekade tematiska samhällsutmaningar.
Näringsminister Ibrahim Baylan är ansvarigt statsråd och har ett särskilt uppdrag att samordna samverkansprogrammen.
Inom programmet för Näringslivets klimatomställning finns i dagsläget nio arbetsgrupper:
- Upphandling
- Fossilfria transporter
- Definitioner och mätbarhet
- Materialflöden
- Design för cirkularitet
- Tillståndsprocesser
- Digitalisering
- Kunskap/kompetens
- Finansiering
Cecilia Tall, generalsekreterare för TEKO, är talesperson för gruppen Design för cirkularitet som under hösten 2020 har skrivit samman och lämnat ett remissvar till EU-Kommissionens konsultation om Sustainable products initiative:
– Vi har under en tid arbetat med att skriva en inlaga till konsultationen om Sustainable Products Initiative. Det kommer att bli oerhört viktigt att ha med cirkulära designprinciper nu när vi formar framtidens lagstiftning och styr mot nya hållbarare produkter. Och att vi gynnar och hjälper de företag som är i frontlinjen av utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Vi har särskilt pekat på vikten av att göra rätt från början, antingen mot ett förlängt produktliv eller ett förlängt materialliv, säger Cecilia Tall.
Programmets projektledare Viveca Bergstrand tycker att de olika grupperna har arbetat intensivt och nått goda resultat:
– Utifrån de prioriterade områdena arbetar nu nio arbetsgrupper, alla med en talesperson från ledamöterna, för att rent konkret ”göra verkstad” inom samverkansprogrammet. Arbetsgrupperna har mellan samverkansgruppsmötena arbetat i högt tempo under hösten, de inledde i praktiken sitt arbete så sent som i augusti, säger Viveca Bergstrand.
Läs hela texten om samverkansprogrammets arbete på regeringskansliets hemsida.