Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Fristads utvecklar jacka för hård vind och verklighet

Fristads utvecklar jacka för hård vind och verklighet

Tidningen Situation Sthlm tappar i upplaga och säljarna få allt svårare att synas på gatorna. För att lyfta fram säljarna och samtidigt ge skydd mot isande vindar har Fristads i samarbete med Beckmans Designhögskola utvecklat en jacka som utmärker sig på gatorna.

– Det känns riktigt kul att kunna hjälpa till med det här. Projektet passar oss på Fristads perfekt eftersom vi är vana att utveckla arbetskläder med smarta funktioner, hög kvalitet, design och hållbarhet, berättar Anastasios Lappas, designer hos Fristads.

Samarbetet mellan Situation Sthlm och Beckmans inleddes i höstas och tolv studenter på Beckmans fick i uppdrag att skapa förslag på klädsel till försäljarna av tidningen Situation Stockholm. Det vinnande bidraget blev Julia Andersen design där grundidén var att jackan skulle vara vändbar där säljarna syns när de representerar Situation Sthlm och sedan att de enkelt kan vända jackan när de vill vara privata. Julia och representanter för Situation Sthlm och Beckmans var sedan på plats i Borås för att diskutera idéer och genomförandet med teamet på Fristads.

– Tillsammans med Julia Andersen och Situation Sthlm har vi utvecklat idén vidare till en fysisk jacka som fungerar i vardagen för säljarna. Med vår erfarenhet av design och tillverkning av arbetskläder så har vi kunnat få in en del smarta funktioner, till exempel att hålla värmen inne och väta ute. Vi har också tänkt in mycket hållbarhet och ta tillvara i projektet där vi till stor del har använt material som vi har haft på lager, berättar Anastasios Lappas.

Jackan kommer bäras av Situation Sthlms drygt 300 säljare. Foto: David Hamp

Smarta funktioner och hög kvalitet

Jackan är tillverkad i 3-lagermaterial för hög värme och ett vindtätt och vattenavvisande membran. Fickorna är fleecefodrade och värmer händerna. Istället för den ursprungliga idén med en vändbar jacka, som inte hade fungerat så bra under regniga dagar, så utvecklades istället en säljväst som är fastsydd i en ventilerad specialficka i jackan. På jackan finns också detaljer som reflekterar för ökad synbarhet i mörker samt ett antal fickor, både rymliga men också stöldsäkra. Jackan kommer nu att bäras av Situation Sthlms drygt 300 aktiva säljare i Stockholm, Uppsala, Västerås, Örebro, Köping, Enköping och Eskilstuna.

Fristads med huvudkontor i Borås är kända för att utveckla arbetskläder för tuffa förhållanden. Inom området för produkt och inköp arbetar cirka 40 personer av totalt närmare cirka 200 anställda. Företaget samarbetar ofta med kunder som ställer höga krav på allt från kvalitet och hållbarhet. Produkterna ska hålla för väder och vind, men samtidigt vara bekväma och fungera i olika typer av arbetsmiljöer.

– Lösningarna som vi hittade i det här projektet fungerar till exempel även i arbetskläder för chaufförer som behöver ökad synbarhet, men sedan mindre synlighet under vissa delar av arbetsdagen. Det är precis så här vi på Fristads vanligtvis tänker när vi utvecklar plagg för våra kunder: hur användarna kan få det enklare på jobbet. Det handlar om bästa möjliga nytta med smarta funktioner och passform, ofta i kombination med olika typer av verktyg som slutkunden använder, avslutar Anastasios Lappas.

Projektet har uppmärksammats i ett flertal tidningar, bland annat DN, Habit, Café och Nöjesguiden.

Fristads är medlem i TEKO