Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Engtex storsatsar i Ulricehamn – ny produktionsanläggning för tekniska textilier står klar

Engtex storsatsar i Ulricehamn – ny produktionsanläggning för tekniska textilier står klar

Engtex i Mullsjö tillverkar tekniska textilier för industrin och är i dag världsledande inom sågskydd till motorsågsbyxor. Nu har företaget investerat 55 miljoner kronor i en helt ny produktionsanläggning i Ulricehamn som beräknas att tas i drift i början av oktober. Patrik Johansson, vd på Engtex, räknar med en stark tillväxt och ett 20-tal nya arbetstillfällen inom fem år.

– Bara i år har vi haft en tillväxt på 20 procent och vi ser positivt på de kommande åren vilket är en anledning till den här satsningen, berättar Patrik Johansson.

Företagets huvudanläggning finns i dag i grannkommunen Mullsjö. Här sker all tillverkning av textilierna, bland annat skyddet som används i sågbyxor. Den nya anläggningen i Ulricehamn kommer främst att fokusera på förpreparering av PVC till takbeklädnad för industrin.

Patrik Johansson förklarar:

– Vi tillverkar textilier till bilindustrin, asfaltsarmering samt förstärkningstextilier som beläggs med PVC. Fördelen med våra produkter inom takbeklädnad är hållbarheten. Det är helt enkelt ett bättre alternativ än tjärpapp. Det används t ex på större industribyggnader. Till exempel om det uppstår en reva i materialet så tar det inte upp vatten, vilket förebygger fryssprängning och andra oönskade effekter, säger han.

Patrik Johansson, vd för Engtex vid entrén till nya produktionsanläggningen

Stark utveckling och goda möjligheter

Totalt har Engtex 55 anställda i dag. Redan till årsskiftet 2017/2018 räknar företaget med att personalstyrkan har ökat med 10 anställda i samband med satsningen i Ulricehamn. Om fem år uppskattar Patrik Johansson att företaget omsätter 50 miljoner kronor, bara i Ulricehamn. För hela Engtex ser utvecklingen mycket positiv ut. Omsättningen för 2017 är beräknad till cirka 165 miljoner kronor, jämfört med 140 miljoner kronor för 2016.

Den nya anläggningen i Ulricehamn omfattar totalt 5.400 kvadratmeter. Nya moderna maskiner har installerats och testkörts. Nu återstår endast analys av resultaten innan produktionen kan starta.

– Vi har designat våra maskiner så vi har möjlighet att bredda verksamheten till närliggande produkter inom olika branscher. Det ger oss bra alternativ att skala upp produktionen. Faktum är att vi redan har fått förfrågningar från vissa av våra kunder, säger Patrik Johansson.

Patrik Johansson avslöjar att Engtex äger totalt 25.000 kvadratmeter tomt i området i Ulricehamn, vilket ger möjlighet att fördubbla kapaciteten. Dessutom har företaget option på ytterligare 10.000 kvadratmeter mark i närheten.

En bidragande orsak till att Engtex valde att etablera den nya anläggningen i Ulricehamn istället för i Mullsjö handlar om tillståndsprocessen och handläggningstiden.

– I Mullsjö var kommunens besked att det skulle ta minst tre år att få tillstånd. Det kändes osäkert och vi ville inte vänta så länge på att kunna expandera. Här i Ulricehamn frågade kommunen istället när vi önskade tillståndet. 10 månader senare stod anläggningen på plats. Det betyder oerhört mycket för ett företag som vill utvecklas och visar samtidigt hur olika förutsättningar det kan vara i kommunerna, berättar Patrik Johansson.

En av maskinerna i Engtex nya toppmoderna anläggning

Nyanställningar och behov av kompetens

Engtex är i dag världsledande inom segmentet för sågskydd till motorsågsbyxor. Produkterna säljs över hela världen under varumärket Avertic och huvudmarknaden finns just nu i Europa och USA, med Kanada, Ryssland och Japan som potentiella tillväxtmarknader.

– Våra produkter för sågskydd har ju flera fördelar, bland annat kan det tvättas vilket jag inte känner till någon annan jämförbar produkt som klarar av. Det är nästan så att skydden blir bättre när du som användare tvättar dem, säger han.

Säkerhetstextilier för hem och fordon

Ett annat produktområde för Engtex är säkerhetstextilier för fordon, hem och andra typer av installationer. Lösningen bygger på samma skydd som används i sågbyxan.

– Vi har sålt en del material som används i värdetransportbilar och även till privata aktörer som använder materialet till bankboxar. Just nu har vi en kund som räknar på nya installationer just inom bankboxar vilket är intressant, säger han.

Engtex har ett brett spektrum av produktområden i verksamheten vilket visar på möjligheterna för företaget och den tekniska textilbranschen.

– Det kommer bli nyanställningar här i Ulricehamn eftersom våra övriga anställda behövs i Mullsjö. Däremot är det tufft att få tag på människor med rätt kompetens. Just nu har vi behov av människor som är duktiga inom kemi. Det är en kul satsning för hela företaget, även de anställda i Mullsjö förstår att företaget går bra och vill utvecklas. Vi har ju investerat i nya maskiner även i Mullsjö och nu ser vi bara möjligheterna som finns framåt, avslutar Patrik Johansson.

Engtex är medlem i TEKO