Engtex har 200 miljoner i sikte – klarat krisen bra

Engtex har 200 miljoner i sikte – klarat krisen bra

Bilden: Engtex med den nya fabriken i Ulricehamn som sysselsätter 65 anställda Foto: Engtex

Industriföretaget Engtex i Ulricehamn utvecklar och tillverkar innovativa textilier för ett antal branscher. Företaget har klarat coronakrisen bra efter omständigheterna och har bland annat gjort löpande rekryteringar under hösten. Nu ser företaget framåt med tillförsikt.

– Under några veckor i mars och april såg det verkligen mörkt ut och vi planerade för omfattande permitteringar och varsel, men allting vände med en stor order i april. När vi summerar 2020 så har vi tappat endast 10 procent av omsättningen vilket känns oerhört skönt, säger Patrik Johansson, vd för Engtex. Dessutom ser det ut att bli en mycket fin start på 2021.

Engtex är välkända för att tillverka innovativa och skyddande textila material som bland annat används i motorsågsbyxor under varumärket Avertic. Företaget utvecklar även säkerhetsmaterial till Safe Rooms, verktygsförråd, säkerhetsfordon med mera. Kunderna finns över hela världen, men den största tillväxtmarknaden finns i Europa inom takbeklädnad.

Stark tillväxt inom takbeklädnad

Den stora ordern som vände allt under våren kom från den ryska marknaden och är ett avtal som är värt cirka 20 miljoner kronor per år. Det är en kund som Engtex har bearbetat under många år.

– Den starka tillväxten finns inom belagd PVC-duk som vi tillverkar här i Ulricehamn. Det används till exempel som takbeklädnad på stora industrifastigheter och står emot väder och vind på ett optimalt sätt, säger Patrik Johansson.

Exempel på byggnader som använder Engtex skyddande material är lagerbyggnader för e-handelsjätten Amazon i Polen (125 000 kvadratmeter) och Tyskland (250 000 kvadratmeter).

– Det är enorma byggnader och fördelen med våra produkter är hållbarheten. Det är helt enkelt ett bättre alternativ än tjärpapp. Till exempel om det uppstår en reva i materialet så tar det inte upp vatten, vilket förebygger fryssprängning och andra oönskade effekter, förklarar Patrik Johansson.

Amazons lager i Polen på 125 000 kvadratmeter med takmaterial från Engtex i Ulricehamn.

Rekryterat löpande under hösten

Totalt arbetar 65 anställda på fabriken i Ulricehamn. Under hösten har företaget rekryterat löpande mer personal och resurserna behövs inom produktion men även på säljsidan som följd av den starka utvecklingen. Tappet på 10 procent är inget som oroar Patrik Johansson i dagsläget.

– Det är svårt att hämta upp en sådan nedgång när vi redan kör treskift i produktionen. Personalen har jobbat en del helger vilket är väldigt uppskattat, men vi är noga med att det är undantagsfall, då de är vår mest värdefulla resurs och vi behöver dem friska och pigga. Det har också varit mycket frånvaro under året på grund av corona vilket är förståeligt, säger han.

Av tappet på 10 procent så handlar mer än hälften om textila material för tryckbranschen som bland annat kopplas till den kraftiga nedgången inom mässor.

– Det är egentligen det enda affärsområdet hos oss som fortfarande inte har kommit tillbaka. Vi har knappt sålt en meter väv sedan i mars som har mässor som slutkund. Därför är det ju verkligen positivt att våra övriga affärsområden går så bra, säger Patrik Johansson.

Ny modern fabrik i Ulricehamn

Under våren samlade Engtex all produktion i nya fräscha fabrikslokaler i Ulricehamn. Tidigare var produktionen uppdelad mellan Ulricehamn och Mullsjö. I Ulricehamn är förutsättningarna mycket bättre enligt vd:n.

– Det var direkt avgörande för vår utveckling. I Mullsjö fick vi inte tillstånd att producera PVC-textilierna utan var tvungna att vara på ett industriområde. Den nya fabriken här i Ulricehamn har också ett bättre flöde vilket gör oss mer effektiva. Tidigare var fabriken i tre plan vilket inte var optimalt. Så det finns egentligen bara fördelar, berättar Patrik Johansson.

Omsättningen för 2020 uppskattas till cirka 160 miljoner kronor jämfört med 175 miljoner kronor för 2019. Målet för 2021 är en tillväxt på 15 procent och en omsättning på 197 miljoner kronor. Med ett brett spektrum av produktområden i verksamheten finns goda möjligheter för företaget att utvecklas.

– Vi siktar förstås på 200 miljoner i omsättning och det kommer vi att nå förr eller senare. Så visst känns det som vi utvecklas åt helt rätt håll. Vi jobbar på och gör vårt bästa hela tiden och tillsammans med vår duktiga personal så hoppas vi på en fin framtid, avslutar Patrik Johansson.

Engtex är medlem i TEKO


Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO